Mystiska bågar var inget båg

Plötsligt stod de bara där, i det lilla skogspartiet mellan Folkparken och Nissan. Åtta höga, röda träbågar som för tankarna till allt från säkerhetskontroll till utegym. Men markägaren, Halmstads kommun, har ingen aning om hur de hamnat där.

ANNONS
|

– Va? Röda bågar? Nej, det är inget som mitt folk har varit inblandade i, säger naturparkmästare Roland Larsson när HP söker svar hos kommunen. Efter en stunds funderande tillägger han:

– Kanske är det något projekt. Ibland förstår man inte allt som folk hittar på.

Frågan går vidare till stadsträdgårdsmästare Sofia Warpman.

– Nej, vad kan det vara? En landskapsarkitekt jobbar med lekplatsen i folkparken, men hon har inte nämnt några röda bågar. Ibland händer det förstås att andra sätter upp saker på kommunens mark. Jag får kolla upp det.

ANNONS

Det visar sig att Sofia Warpman är inne på rätt spår. ”Någon” har tagit sig konstnärliga friheter och dessutom bemödat sig med att stadga upp bågarna med tvärgående balkar under marken.

– Det är ju trevligt med lite spännande inslag i naturen, men det är bra om vi vet om dem. Vi har säkerhetsaspekten att tänka på och någon ska ju sköta dem ifall de går sönder, konstaterar hon.

Hos kommunens kulturförvaltning finns dock misstankar om vem som ligger bakom installationen – Halmstadkonstnären Robert Hais.

–Ja, det är jag som varit kvasi-olaglig, erkänner han direkt.

Robert Hais beskriver bågarna som ett platsspecifikt land art-konstverk och en hyllning till alla dem som trampat upp en stig i skogsdungen.

–Stigen finns där för att den behövs, inte för att kommunen har bestämt att den ska ligga där. Nu när löven faller så syns den inte så bra, så jag ville belysa den och dem som brukar gå där.

Han förklarar att konstverket är temporärt och att han så småningom tänker ”avetablera” det. Fast egentligen hoppas att hans verk ska bli startskottet för ett kulturstråk längs hela Nissan.

ANNONS

–Jag sitter med i Halmstad konstnärsklubb och vi har en idé till ett kulturexperiment. Kanske kan en konstnär varje månad få utforma en del av vägen längs Nissan. Mitt bidrag med bågarna kan ses som ett smakprov och en preview, säger Robert Hais.

ANNONS