Vid måndagskvällens samtal om beredskapen för coronasmittan inom kommunen, regionen och  staten gavs en bild av en väl inarbetad krishantering och ett gott samarbete. ”Men jag skulle vilja be om en förståelse för att allt inte är som vanligt och att man vågar lita på att alla gör sitt bästa”, sade Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland.
Vid måndagskvällens samtal om beredskapen för coronasmittan inom kommunen, regionen och staten gavs en bild av en väl inarbetad krishantering och ett gott samarbete. ”Men jag skulle vilja be om en förståelse för att allt inte är som vanligt och att man vågar lita på att alla gör sitt bästa”, sade Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland. Bild: Yvonne Persson

Mycket att ta hänsyn till i kampen mot corona

Coronasmittan sätter hela samhället på prov. Men hur väl rustade är egentligen kommunen, regionen och staten och vilka är de största utmaningarna? Om det handlade måndagskvällens samtal på Stadsbiblioteket.

ANNONS
|

Samtalsserien "Vi pratar om det" brukar locka stor publik till biblioteket, men för att inte riskera smittspridning sändes nu debatten enbart via webben.

Ensamma på plats fanns Mattias Rossköld, kommundirektör i Halmstads kommun, Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland, Jörgen Peters, länsråd på Länsstyrelsen i Halland och samtalsledaren Mattias Karlsson, politisk redaktör på Hallandsposten.

Tillsammans målade de upp en bild av ett samhälle som trots allt är vant att hantera krislägen och där alla nu gör sitt bästa. Sedan ett par veckor befinner sig såväl kommunen och regionen som länsstyrelsen i så kallat stabsläge, vilket innebär att en hel del medarbetare enbart ägnar sig åt att analysera, planera och förbereda för olika scenarier.

ANNONS

– Och vår roll på länsstyrelsen är att stödja kommunerna och regionen genom att sammanställa en daglig lägesbild som vi skickar uppåt till centrala myndigheter. Det är samma metodik som när vi hade översvämningar för några veckor sedan, även om det som händer nu är mer komplext, förklarade Jörgen Peters.

Både kommunen och regionen delar en oro för hur man ska klara bemanningen om många blir sjukskrivna eller behöver stanna hemma för vård av barn.

– Personalförsörjningen i kombination med ett omfattande behov av sjukvård kan bli det som prövar oss hårdast över tid, sade Martin Engström.

Mattias Rossköld berättade att kommunen nu gått ut och sökt extra personal och redan fått in över 1 000 ansökningar.

– Mitt i alltihop så ser vi att det finns många som vill bistå och hjälpa till.

Måndagskvällens samtal om samhällets beredskap för coronapandemin hölls utan publik på Stadsbiblioteket, men sändes via webben. Här syns Mattias Karlsson, politisk redaktör på Hallandsposten, Mattias Rossköld, kommundirektör i Halmstads kommun, Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland, och Jörgen Peters, länsråd på Länsstyrelsen i Halland.
Måndagskvällens samtal om samhällets beredskap för coronapandemin hölls utan publik på Stadsbiblioteket, men sändes via webben. Här syns Mattias Karlsson, politisk redaktör på Hallandsposten, Mattias Rossköld, kommundirektör i Halmstads kommun, Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland, och Jörgen Peters, länsråd på Länsstyrelsen i Halland. Bild: Yvonne Persson

Vågen av permitteringar och att företag riskerar att gå i konkurs är ett annat orosmoment.

– Det är viktigt att vi hittar en balans mellan åtgärder mot smittspridningen och hur dessa påverkar samhället. Hur påverkas människor och hur påverkas samhällsekonomin? undrade Martin Engström.

– Även om vi befinner oss mitt i en kris behöver vi redan nu lyfta blicken och planera för olika scenarier efter pandemin. Att många trots allt försöker leva så normalt som möjligt och visar en tro på framtiden gör mig glad, konstaterade Mattias Rossköld.

ANNONS
ANNONS