Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Musikklasser försvinner – ny skola kan få kulturprofil

Intaget till Östergårdsskolans musikklasser stoppas. Samtidigt föreslås att den planerade grundskolan på Söder får kulturprofil.
– Det är en spännande tanke och vi ser också möjlighet att samarbeta med Kulturskolan, säger Lovisa Aldrin (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Sedan 90-talet har det på Östergårdsskolan funnits musikklasser och bland de mer välkända namn som gått på skolan kan nämnas bland annat sångerskan Seinabo Sey och musikern Anja Torstadius .

När skolan nu ska rivas och en ny byggas upp för att stå klar till läsåret 24/25 finns det dock inga planer på att fortsätta erbjuda intag till musikklasser.

Skolan rivs i år

Rivningen av den gamla skolan påbörjas i år och intaget stoppas från och med höstterminen.

– Från början var ambitionen med musikklasser att bryta skolsegregationen genom att få elever från andra delar av kommunen att söka sig till Östergårdsskolan. De senaste åren har det inte riktigt varit så och intresset har också minskat. Man har inte lyckats få ihop fulla klasser, säger Lovisa Aldrin.

Dessutom kräver musikprofilen mycket utrymme och på den nya skolan finns inga lokaler som är anpassade för detta ändamål.

– De som redan går i musikklasser påverkas inte av det här beslutet, de får gå kvar till årskurs nio, säger Lovisa Aldrin.

Ny skola med kulturprofil utreds

Förhoppningen är att i stället kunna erbjuda en kulturprofil, där även musikklasser kan ingå, på den nya grundskolan som planeras på Söder. Var den ska ligga är oklart, liksom när den kan stå klar – men det senaste budet är 2026.

– Förvaltningen har fått i uppdrag att titta på hur en bredare profil skulle kunna se ut samt titta på synergieffekter med Kulturskolan. Man kan i så fall samutnyttja Kulturskolans fantastiska lokaler som står tomma stora delar av dagen, säger Lovisa Aldrin och tillägger:

– Jag vill inte föregå utredningen men tycker att det här känns spännande, vi är ju ändå en kulturstad och det känns som att det finns fantastiska möjligheter att utveckla detta.

Ett beslut om att en skola ska ha en särskild profil måste fattas av barn- och ungdomsnämnden.

LÄS MER: Östergårdsskolan rivs för nybygge i tre våningar

LÄS MER: Elever med särskilt stöd får egen del på Östergårdsskolan

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!