Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Den svenska strategin bygger mycket på egenansvar och det står ju var och en fritt att ta på sig ett munskydd”, säger Hallandstrafikens vd Andreas Almquist och förklarar att man följer expertisens rekommendationer. Folkhälsomyndigheten väntas dock inom kort göra en ny bedömning av munskyddsfrågan. Bild: Ola Folkesson och Stina Stjernkvist/TT
”Den svenska strategin bygger mycket på egenansvar och det står ju var och en fritt att ta på sig ett munskydd”, säger Hallandstrafikens vd Andreas Almquist och förklarar att man följer expertisens rekommendationer. Folkhälsomyndigheten väntas dock inom kort göra en ny bedömning av munskyddsfrågan. Bild: Ola Folkesson och Stina Stjernkvist/TT

Munskydd för resenärer en allt hetare fråga

Att skolor och jobb kommit igång börjar märkas på de halländska tågen och bussarna. För att förhindra coronasmitta vill Sverigedemokraterna att Hallandstrafiken ska erbjuda munskydd till alla resenärer. Inom kort väntas Folkhälsomyndigheten ta ny ställning till frågan om munskydd i kollektivtrafiken.

Huruvida munskydd förhindrar smittspridning har diskuterats under lång tid och olika länder har landat i olika rekommendationer. Bland annat Danmark har numera krav på munskydd i kollektivtrafiken, medan svenska Folkhälsomyndigheten hittills menat att kunskapsläget är för osäkert och att munskydd riskerar att vagga in både bäraren och omgivningen i en falsk trygghet.

Regionpolitikern Carita Boulwén (SD) menar dock att munskydden har ”vetenskapligt bevisad effekt” och försökte vid förra veckans regionstyrelsemöte få till ett beslut om att Hallandstrafiken åtminstone ska tillhandahålla skydden och eventuellt även rekommendera användning. Regionstyrelsen valde dock att inte nappa på frågan.

– De andra tyckte inte att det var en sak för oss politiker, men jag håller inte med. Region Halland ansvarar för kollektivtrafiken i Halland och vi har ett gemensamt ansvar för våra invånare. Jag tror att många inte vågar åka kollektivt, medan andra inte har något val. Munskydd hade varit ett bra sätt att förebygga smittspridning, säger Boulwén.

Hallandstrafiken följer expertisens råd

När undersökningsföretaget Demoskop nyligen frågade 1 300 svenskar om det borde införas krav på munskydd i kollektivtrafiken svarade 44 procent ”ja”. När samma fråga ställdes i maj månad var det bara 32 procent som ville se ett tvång. Enligt Demoskop är det främst yngre i åldrarna 16 till 34 år som vill se en skärpning.

Men trots att det ännu inte finns någon svensk rekommendation har till exempel tågföretaget MTRX, som trafikerat sträckan Halmstad-Stockholm under sommaren, delat ut gratis munskydd till sina resenärer. Enligt ett pressmeddelande ser företaget det som ”en extra försiktighetsåtgärd”.

Hallandstrafikens vd Andreas Almquist håller med om att det kan vara förvirrande att olika trafikbolag agerar olika, men ser själv fördelar med att följa Folkhälsomyndighetens råd:

– Jag tycker det är svårt för oss som trafikorganisation att ha en annan uppfattning än expertisen. Den svenska strategin bygger mycket på egenansvar och det står ju var och en fritt att ta på sig ett munskydd om man vill det.

Kan inte hindra någon att gå ombord

Han har inte heller uppfattningen att det råder någon trängsel på vare sig bussar eller tåg i Halland.

– Vi ser en försiktig återgång när det gäller antalet resenärer, men det är fortfarande ett lägre resande. Sedan kan det förstås finnas enstaka avgångar där det blir trångt, säger Andreas Almquist.

Att förhindra trängsel på bussar och tåg menar han är svårt.

– Vi kan inte förbjuda någon att gå ombord, utan det ligger på den enskilde att avgöra om det är lämpligt. Sedan finns det förstås ett maxantal som får plats, men så var det även innan coronapandemin.

Men kan inte Hallandstrafiken göra något för att undvika att det blir trängsel?

– Märker vi att vissa avgångar blir fulla så försöker vi stärka upp med extra bussar, men vi har ju ingen stor överkapacitet av fordon. Och det går inte att köra längre tåg. De får helt enkelt inte plats på perrongerna, säger Andreas Almquist.

Inväntar besked från Folkhälsomyndigheten

Region Hallands smittskyddsläkare Maria Löfgren vill just nu inte ge någon lokal rekommendation för kollektivtrafiken i Halland:

– Frågan om munskydd i särskilda situationer, till exempel i kollektivtrafiken, är högst aktuell. Folkhälsomyndigheten har nyligen meddelat att en utredning pågår och att man kommer att uttala sig kring detta inom kort. Med hänvisning till detta så vill jag invänta Folkhälsomyndighetens bedömning i frågan, säger hon.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!