Muhammad stoppade rånaren: ”Jag var väldigt rädd”

Förra veckan tog sig en beväpnad, maskerad rånare in på närbutiken Godisnissen och krävde till sig pengar. Nu berättar medarbetaren Muhammad Haris Khan om hur han i tumultet lyckades övermanna och ta fast rånaren.
– Jag var så rädd att jag skakade. Men jag såg min chans när han hade ryggen emot mig, säger han.

ANNONS
|

Den 7 oktober jobbade Muhammad Haris Khan kvällspasset på närbutiken Godisnissen och klockan hade närmat sig 20.00.

– Plötsligt kom en man med en pistol in. Han hade en svart mask och svarta handskar. Han sa att jag skulle ge honom allt vi hade, berättar han.

”Han trodde vi hade mycket mer kontanter”

På övervakningsfilmen ser man hur Muhammad tömmer kassan ner i mannens medhavda påse. Men rånaren stannar sedan kvar i butiken.

– Han ville ha mer. Han visste att vi erbjuder penningöverföring och trodde därför att vi hade mycket mer kontanter. När jag sa att det inte fanns mer sa han att han ville ha min plånbok och mer pengar från vårt kontorsrum.

ANNONS
Muhammad Haris Khan blev tidigare i år utsatt för ett personrån och nu berättar han om hur han blivit väldigt rädd.
Muhammad Haris Khan blev tidigare i år utsatt för ett personrån och nu berättar han om hur han blivit väldigt rädd. Bild: Jonna Nilsson

På videon syns också hur han kräver till sig ett antal cigarettpaket.

– Efter det gick vi bak mot kontoret där han trodde det skulle finnas mer pengar.

Rånet pågår i flera minuter och Muhammad minns hur han kände där och då:

– Jag var väldigt rädd. Jag skakade när jag plockade ur pengarna och jag sa flera gånger att han skulle få vad han ville ha.

En kund hjälpte till att avväpna rånaren

Men sedan händer något. En kund kommer in och rånaren får plötsligt bråttom ut. Men ytterdörren har hunnit slå igenom bakom kunden och Muhammad trycker upp rånaren mot den innan han brottar ned honom på marken.

– Han hade ryggen mot mig då och jag såg min chans. Men jag visste att jag var tvungen att få ner honom direkt eftersom han hade pistol.

LÄS MER:Personal i godisbutik övermannade rånare

Kunden uppfattar situationen snabbt och hjälper till och få pistolen ur rånarens hand samt med att larma polisen.

– Han hjälpte mig jättemycket, säger Muhammad Haris Khan.

Muhammads kusin Raja Omer har Godnissen tillsammans med sin fru och larmades också till butiken när rånaren var nedbrottad.
Muhammads kusin Raja Omer har Godnissen tillsammans med sin fru och larmades också till butiken när rånaren var nedbrottad. Bild: Jonna Nilsson

Efter några minuter dök polisen upp och grep rånaren, som nu sitter i häktet i väntan på åtal. ”Pistolen” han bar på tros ha varit en soft air gun.

Muhammad Haris Khan flyttade till Sverige förra året för att läsa sin master ingenjörsvetenskap på Chalmers. Efter att han blev utsatt för ett personrån i januari flyttade pausade han studierna och flyttade ner till sin kusin i Halmstad.

ANNONS

Och nu har det alltså hänt igen.

– Rånen har gjort mig väldigt rädd. Jag vågar inte längre gå förbi människor på stan när det är mörkt och jag vill inte vara själv i affären efter 17.00. Jag har också skaffat en säkerhetsklocka jag kan larma polisen med. Det börjar bli väldigt tufft för mig, säger han och fortsätter:

– Jag hade hört mycket om hur Sverige skulle vara ett så säkert land, men för mig känns det ju tyvärr inte så.

ANNONS