”Vi i Miljöpartiet vill ju att staden ska utvecklas med fler grönytor, inte färre”, säger Tove Bergman och Ola Nilsson.
”Vi i Miljöpartiet vill ju att staden ska utvecklas med fler grönytor, inte färre”, säger Tove Bergman och Ola Nilsson. Bild: Roger Larsson

MP vill lösa bråket inför folkomröstningen

Var börjar egentligen Picassoparken? Ingår även grässtråket med tre träd intill gatan vid Österskans?
– För att komma runt de här diskussionerna ska vi lägga ett eget kompromissförslag till fullmäktige om texten på valsedlarna, säger Tove Bergman (MP).

ANNONS
|

HP träffar Miljöpartiets lokala gruppledare i gränslandet mellan Picassoparken och Österskans. I förra veckan grävdes det här bildliga skyttegravar mellan hotellmotståndarna och kommunledningen efter att kommunstyrelsen klubbat igenom tjänstepersonernas förslag om att ordet ”Picassoparken” inte ska stå med på valsedlarna i folkomröstningen om hotellplanerna.

LÄS MER:Folkinitiativet kräver ordet ”Picassoparken” på valsedlarna

LÄS MER:Nytt beslut – så ska folkomröstningen gå till

LÄS MER:Avfärdar anklagelser om tjänstemannastyre

LÄS MER:Ballongerna svävade mot skyn i protest mot hotellbygget

– Eftersom vi inte har någon plats i kommunstyrelsen har vi tagit fram ett eget förslag till text på valsedlarna som jag ska lägga fram när frågan tas upp i kommunfullmäktige den 15 juni, säger Ola Nilsson (MP).

”I kanten av parken”

Det som framför allt skiljer är att de lagt till formuleringen ”i kanten av Picassoparken” efter att Österskans nämnts.

ANNONS

– Vår förhoppning är att denna kompromiss kan tilltala majoriteten i fullmäktige och att det kan vara något som tillräckligt många som deltar i debatten kan acceptera, säger Tove Bergman.

Även om det här grässtråket intill vägen – som ska försvinna enligt hotellplanerna –kanske inte formellt ingår i Picassoparken, menar Tove Bergman och Ola Nilsson att de flesta ser det som en del av parken.
Även om det här grässtråket intill vägen – som ska försvinna enligt hotellplanerna –kanske inte formellt ingår i Picassoparken, menar Tove Bergman och Ola Nilsson att de flesta ser det som en del av parken. Bild: Roger Larsson

Även om det kan tyckas vara en petitess i sammanhanget – huruvida det på valsedlarna bara ska stå ”på Österskans”, eller ”på Österskans och i Picassoparken” som Folkinitiativet sagt – anser Miljöpartiet att frågan är principiellt viktig.

Kan spä på misstro

– Vi tycker generellt att det är bra med folkomröstningar i viktiga frågor, exempelvis i en sådan här fråga kring hur centrala Halmstad ska utvecklas. En folkomröstning kan skapa ett ökat engagemang hos invånarna, om den sköts rätt. Men det finns också risk för att den kan spä på misstro om folk tycker att det förekommer tveksamheter kring den, säger Tove Bergman.

LÄS MER:Folkinitiativet planerar protestaktion med ballonger

LÄS MER:Kommundirektör reagerar över nazistliknelser från hotellmotståndare

LÄS MER:Toppolitiker manar hotellmotståndare att ta avstånd

LÄS MER:Spricka i ledningen för hotellmotståndet

En viktig grundfråga är förstås var Picassoparken börjar.

– Formellt börjar kanske parken intill cykelbanan som går här, men i praktiken uppfattar nog de flesta att den börjar redan intill gatan vid Österskans, menar Tove Bergman och pekar på grässtråket där det står tre stora träd – som kommer att försvinna vid det planerade bygget.

– Vi i Miljöpartiet vill ju att staden ska utvecklas med fler grönytor, inte färre, säger Ola Nilsson.

ANNONS

”För stor och för hög”

De föreslår också att texten om ”restaurang och saluhall” tas bort.

– Vi förstår inte vitsen med att ta in sådana detaljer, men om de andra partierna propsar på att det där måste stå med kan vi leva med det. Det viktiga är att alla de som vill skydda Picassoparken från olika sorters påverkan tas på allvar, säger Tove Bergman, som är öppen med att hon tänker rösta nej till hotellplanerna.

– Jag tycker att byggnaden är både för stor och för hög. Den bryter för mycket mot allt annat på denna centrala och historiska plats. Personligen kan jag tänka mig en lägre hotellbyggnad närmare teatern.

Tove Bergman (MP) kan tänka sig en lägre hotellbyggnad längre bort från Nissan och Picassoparken.
Tove Bergman (MP) kan tänka sig en lägre hotellbyggnad längre bort från Nissan och Picassoparken. Bild: Roger Larsson

Just placeringen intill Picassoparken och centrum tycker de talar starkast emot hotellplanerna.

”Allt hänger på placeringen”

– Om man bortser från fasaden på det nybyggda hotellet vid Resecentrum så stör inte höjden alls lika mycket där borta. Allt hänger på placeringen, säger Tove Bergman.

Det exakta MP-förslaget som presenteras för fullmäktige lyder: "Vill du att det ska byggas ett hotell på Österskans och i kanten av Picassoparken enligt nuvarande förslag?"

ANNONS