Vill se ett grönare Halmstad. ”Vi måste se till att alla skolor och äldreboenden har grönytor och träd där man kan få skugga”, säger Tove Bergman (MP) apropå att miljöminister Karolina Skog (MP) vill att alla kommuner ska ha en beredskapsplan inför värmeböljor.
Vill se ett grönare Halmstad. ”Vi måste se till att alla skolor och äldreboenden har grönytor och träd där man kan få skugga”, säger Tove Bergman (MP) apropå att miljöminister Karolina Skog (MP) vill att alla kommuner ska ha en beredskapsplan inför värmeböljor. Bild: Lina Salomonsson

MP kräver kommunal beredskap för värme

Efter sommarens torka, missväxt och skogsbränder vill MP göra det obligatoriskt för landets kommuner att ha en beredskapsplan för värmeböljor.
– Alla klimatscenarior pekar på att de blir både vanligare och längre, säger miljöminister Karolina Skog.

ANNONS
|

När miljöministern besöker Halmstad väljer hennes lokala partiföreträdare Tove Bergman att stämma träff med pressen i Norre Katts park.

– Exakt för fyra år sedan besökte vårt språkrör Gustav Fridolin Halmstad för att titta på översvämningarna vid Suseån och Nissan. Även om vi då sa att man inte kan knyta varje enskild händelse till klimatfrågan pekade vi på att sådana här saker kommer att bli allt vanligare på grund av klimatförändringarna, påpekar Tove Bergman.

– Vi säger samma sak om sommarens värmebölja. Även om vi inte vet om det blir lika varmt nästa sommar vet vi att värmeböljorna kommer tätare och tätare – och att de varar under allt längre perioder, säger Karolina Skog.

ANNONS

Hon har en magisterexamen i humanekologi, ett ämne som handlar om hur människan påverkar sin omgivning, och efterträdde 2016 Åsa Romson på miljöministerposten efter att partiet sparkat Romson som språkrör.

”Ett litet parti tar alltid stryk opinionsmässigt av att sitta i regering med ett större parti eftersom man måste kompromissa, men ser man till vad vi fått igenom har det varit värt det”, säger Karolina Skog (MP).
”Ett litet parti tar alltid stryk opinionsmässigt av att sitta i regering med ett större parti eftersom man måste kompromissa, men ser man till vad vi fått igenom har det varit värt det”, säger Karolina Skog (MP). Bild: Lina Salomonsson

– Kommunerna behöver förbereda sig mer systematiskt för att kunna handskas med värmeböljorna framöver. Stort fokus måste ligga på hur äldre och barn ska klara värmen i boenden och på förskolor och skolor, menar Karolina Skog.

– Ett bra sätt är att ha utemiljöer med många trädkronor. På så sätt skapar man svalare miljöer och skugga, säger hon.

”Nissastrand är ett skräckexempel på hur vi inte ska bygga i framtiden.”

Tove Bergman pekar på husen på andra sidan Nissan och skakar på huvudet.

– Nissastrand är ett skräckexempel på hur vi inte ska bygga i framtiden. Där är alldeles för lite grönområden och för mycket hårdgjorda ytor, säger hon och fortsätter:

– När Halmstad växer och förtätas måste vi i stället använda dagens parkeringsplatser till att bygga bostäder på. Vi får inte ta bort parker och växtlighet.

Parkeringsplatser vill hon ha under husen, men totalt sett vill Tove Bergman se betydligt färre bilar i Halmstad.

– Det måste bli fler som väljer att cykla och gå.

Hur ser ni då på SD-ledaren Jimmie Åkessons uttalande om att det är ”värsta sortens populism” att göra politik av ”hur vädret ser ut en enskild sommar”?

ANNONS

– Han påminner mer och mer om Donald Trump. Fakta är att sannolikheten för torka och bränder har ökat på grund av klimatförändringarna, säger miljöministern.

– Att vi kommer med beska besked om att vi alla är tvungna att ändra vårt sätt att leva är ju motsatsen till populism.

”Det viktiga är nu att Sverige får en stabil regering efter valet – utan något inflytande från SD”, säger Karolina Skog.
”Det viktiga är nu att Sverige får en stabil regering efter valet – utan något inflytande från SD”, säger Karolina Skog. Bild: Lina Salomonsson
ANNONS