Öppet hus. Varje måndag har Moving on Öppet hus i sina lokaler på Fredriksvallsgatan. Nästan alla som dykt upp har sedan valt att delta i projektet berättar Kristoffer Kastén, Patrik Pook och Pia Agmyr.
Öppet hus. Varje måndag har Moving on Öppet hus i sina lokaler på Fredriksvallsgatan. Nästan alla som dykt upp har sedan valt att delta i projektet berättar Kristoffer Kastén, Patrik Pook och Pia Agmyr.

Moving on hjälper unga på rätt spår

Moving on har kickat i gång. Ett 40-tal är redan inne i projektet som ska hjälpa sysslolösa ungdomar att komma ut i arbetslivet eller börja studera.

ANNONS
|

– Känner någon att man har stannat upp så kan vi hjälpa, säger Patrik Pook, en av processledarna.

I höstas droppade de första deltagarna in i projektet, men än så länge är det långt ifrån ”fullsatt” berättar projektledare Pia Agmyr.

–Inflödet har inte varit jättestort än. Vi har ett 40-tal ungdomar inne, men kan ha omkring 75 i gång samtidigt så det finns plats för många fler.

Inom Moving on får ungdomarna hjälp med allt de kan behöva under ett och samma tak. En rad olika funktioner har knutits till projektet, bland annat arbetsförmedlare, studie- och yrkesvägledare, kurator, ekonom och biståndshandläggare.

ANNONS

Dessutom finns tre så kallades processledare – Kristoffer Kastén, Patrik Pook och Helena Stensson – som har hand om de tre spår som hela projektet bygger på. Hälsa, näringsliv och samhällsetablering.

–Inom hälsa informerar vi om till exempel kost, motion och sömn och vad som händer med kroppen och måendet om man inte äter rätt. Ska man ut i praktik och sedan vidare ut i arbetslivet måste man ha energi, annars orkar man inte, säger Kristoffer Kastén och tillägger:

–De flesta jag träffar vet inte vad man ska äta, hur man ska äta eller när man ska äta. Jag hade en tjej som inte ätit frukost på flera år som nu äter både regelbundet och nyttigt och mår mycket bättre.

Inom samhällsspåret får deltagarna hjälp med ekonomi, demokrati, fackliga och arbetsrättsliga frågor och hur man ska göra när man flyttar hemifrån. I näringslivsspåret handlar det mycket om att komma ut på studiebesök eller praktik.

–Näringslivsspåret fungerar som en brobyggare mellan näringslivet och ungdomarna. Vi lägger upp en egen planering för varje ungdom och utgår mycket från deras önskemål, annars blir det ändå bara pannkaka, säger Patrik Pook.

Eftersom alla är unika finns det ingen färdig mall. Vissa kanske bara behöver hjälp i ett eller två spår, andra i alla tre. Vissa kanske behöver vara kvar i Moving on i några månader medan andra kan vara redo att gå vidare redan efter en.

ANNONS

–Men målet för alla är att de ska studera vidare eller börja arbeta, säger Pia Agmyr.

Projektet kommer att pågå till och med våren 2019.

–Sedan är tanken är att det som fungerar ska implementeras i den ordinarie verksamheten. Vi plockar ut godbitarna, säger Pia Agmyr.

Fakta: Moving on

  • Moving on är ett treårigt projekt med en budget på 22,5 miljoner varav 10 finansieras av Europeiska socialfonden. Resten bekostar Halmstad kommun och Arbetsförmedlingen.
  • Projektet beräknas möta cirka 450 unga som behöver stöd och hjälp med att komma in på arbetsmarknaden eller som av olika skäl mår dåligt och riskerar att hamna i ett utanförskap
  • Målgruppen är ungdomar mellan 15-24 år som bor på Linehed, Andersberg, Fyllinge, Vallås och i Oskarström.
  • Målet är att 60 procent av deltagarna ska ut i studier eller jobb.
ANNONS