”Vi märker en enorm besvikelse hos våra patienter, inte minst hos de många lokala idrottsföreningar som vi hjälper när spelare fått skador”, säger överläkare Fredrik Isaksson. I bakgrunden syns verksamhetschefen Susanne Aspehall-Malm, som deltar i intervjun via Skype.
”Vi märker en enorm besvikelse hos våra patienter, inte minst hos de många lokala idrottsföreningar som vi hjälper när spelare fått skador”, säger överläkare Fredrik Isaksson. I bakgrunden syns verksamhetschefen Susanne Aspehall-Malm, som deltar i intervjun via Skype. Bild: Lina Salomonsson

Movement hoppfulla trots slopad valfrihet

Nyheten om att valfriheten försvinner inom ortopedisk vård i Halland har väckt enorma reaktioner. På Movement i Halmstad har man fått ägna mycket tid åt att stilla oro hos både patienter och medarbetare och att dementera rykten om att man tvingas lägga ner.

ANNONS
LocationHalmstad||

– Många är oerhört ledsna och oroliga, men vi gör nu allt vi kan för att lugna dem. Movement kommer att finnas kvar, även om vi inte kan ta emot patienter på samma sätt när valfriheten försvinner, säger verksamhetschefen Susanne Aspehall-Malm.

Som HP berättat så har Region Halland nu gett upp försöken att upphandla privata alternativ inom ortopedi. Detta efter att Förvaltningsrätten två gånger satt stopp för att avtal bara skrivs med halländska vårdgivare.

Följden blir dock att hallänningarna inte heller kan välja att söka vård direkt hos Movement i Halmstad och Ortopedspecialisterna i Falkenberg. Falkenbergsmottagningen kommer nu att stänga, medan Movement istället fokuserar på de ortopedipatienter som kan komma via vårdgarantin.

ANNONS

Stor besvikelse hos patienterna

– Det som gör det extra känslosamt är att valfrihetsavtalet en gång lade grunden till att Movement finns och att vi och politikerna faktiskt banade väg för den valfrihet som nu gäller i hela Sverige, konstaterar överläkare Fredrik Isaksson och fortsätter:

LÄS MER:Valfriheten slopas – privat vårdgivare tvingas stänga

– Vi märker en stor besvikelse hos våra patienter, inte minst hos de många lokala idrottsföreningar som vi hjälper när spelare fått skador. HBK är ju så stora att de har en sjukvårdsförsäkring, men exempelvis spelare från Drott och Hammers har kommit hit via valfriheten. Vi har ju specialistkompetens inom idrottsmedicin och ska man gå vägen via sjukhuset och vänta på att vårdgarantin ska träda in så hinner man missa mycket.

Hinner färdigbehandla alla

Valfrihetsavtalet löper ut den siste december och fokus kommer nu att ligga på att färdigbehandla alla de patienter som man redan tagit sig an via avtalet.

– Det gäller både hallänningar och patienter från andra län som använt sig av valfriheten. Under hösten kommer vi successivt att trappa ner på valfrihetspatienterna, men förhoppningsvis kan vi istället hjälpa till att beta av den stora vårdskuld som byggts upp under coronapandemin, säger Susanne Aspehall-Malm och tillägger:

– Det blir en längre väg för patienterna att komma hit, men det kan också bli så att Region Halland inte inväntar att vårdgarantin ska träda in, utan tar hjälp av privata vårdgivare direkt. Vi får se hur man väljer att agera.

ANNONS

Fakta: Valfrihet, vårdgaranti och sjukvårdsförsäkring

  • Om regionen har skrivit valfrihetsavtal kan patienterna välja att söka vård hos regionen eller hos en upphandlad privat vårdgivare, men betala samma patientavgift oavsett. Regionen står för mellanskillnaden.
  • När en patient inte får vård inom den tid som anges i vårdgarantin får man vända sig till andra vårdgivare på regionens bekostnad. Även här finns då upphandlade alternativ som skrivit vårdgarantiavtal med regionen.
  • Sjukvårdsförsäkringar är vanliga i många länder, men har inte slagit igenom i Sverige. Den som betalar för en privat sjukvårdsförsäkring kan via sitt försäkringsbolag få vård hos en privat vårdgivare, utanför vårdgaranti- och valfrihetssystemen.
ANNONS