Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Motståndare vill ha folkomröstning om hotellplaner

Startskottet har gått för en namninsamling mot planerna på ett 16-våningshotell vid Österskans. Förhoppningen är att få till en lokal folkomröstning.

På lördagseftermiddagen samlades företrädare för Facebookgruppen ”Önskar inget hotell i Picassoparken” i nämnda park för att dela ut namnlistor till intresserade.

Målet är att få ihop omkring 8 000 namn, berättar Kurt Johansson som startade Facebookgruppen för cirka tre månader sedan.

LÄS MER: Nämnd vill stoppa hotellplaner på Österskans

– Får vi ihop 8 000 namn så måste kommunfullmäktige behandla frågan om en lokal folkomröstning, däremot är politikerna inte tvungna att utlysa en, berättar han.

Varför gör ni detta?

– För att visa att vi är många som tycker att detta är fullständigt åt helvete. Det vi primärt vill är att stoppa bygget av detta stora 16-våningshotell som inte kommer att passa in i stadsbilden. Sen vad man ska göra i stället, det återstår att se, säger Kurt Johansson.

3 200 medlemmar

Han tillägger att gruppen har 3 200 medlemmar och att han inte kan göra sig till språkrör för alla dem.

– Det finns säkert 2 000 uppfattningar om vad man borde göra i stället. Om kommunen bestämmer sig för att dra tillbaka det här förslaget då avser inte jag att fortsätta driva någon fråga utan det får var och en göra.

Vad tycker du om kulturnämndens yttrande i veckan som gick ut på att avbryta planarbetet?

– Om man ska prata om smileys så blev det ju lite smileys där. Jag har en känsla av att några börjar få lite kalla fötter. De hade kanske inte förväntat sig att så många skulle reagera som de gjort.

Saluhall i city i stället

Två av alla dem som tog sig till Picassoparken för att stötta motståndarna och skriva på namnlistorna var Lilian Nilsson och Nils-Åke Eriksson från Fyllinge.

– Vi vill inte ha något 16-våningshotell här, säger Nils-Åke.

– Det passar inte in med den enorma kolossen här i allt det vackra. Och en saluhall tycker jag att man kan ha i city, det finns massa affärer som lagt ner, tillägger Lilian.

Tror ni att gruppen kommer att lyckas få ihop 8 000 namnunderskrifter?

– Vi hoppas verkligen på det. Det är synd att det mest är äldre här i dag, men vi får väl hoppas på att även de yngre vill engagera sig för sin stad, säger Nils-Åke.

Torbjörn Larsson som också stod och delade ut namnlistor var nöjd med uppslutningen.

– Nu har vi sex månader på oss att få ihop tillräckligt med namn och det hoppas vi på för vi tycker att de här planerna är vansinne, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här