Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Motorcykeltävling på Östra Stranden upprör närboende

Den 20 mars hålls en endurotävling på Östra Stranden i Halmstad.
Kul att det äntligen blir av, tycker arrangörerna – men många närboende gillar inte tanken på motorrace på stranden.
– Det är ett skyddat område och det befängt att ens tänka tanken, tycker stugägaren Kennerth Landerborn.

Tävlingen Beach Race Enduro ska hållas på Östra Stranden den 20 mars och arrangeras av Elisabeth Perrone och Staffan Bergman.

– Vi har hållit på med motorsportsevenemang i många år och beach race-formatet växer mycket i Europa så vi tyckte att det var en kul utmaning att göra det i Sverige, säger Elisabeth Perrone.

De lanserar tävlingen som Sveriges första riktiga strandrace och de kommer ta emot hundratals åkare inom motions- och elitklass.

Racet går på själva stranden och man kör inte i vattnet eller uppe på sanddynerna.

– Sanden kommer packa ihop sig och göra det svårare på vissa ställen precis som enduro ska vara. Vi har fått mycket positivt gensvar från åkarna och det är nog nyheten i att göra på en strand som lockar många.

Arrangörerna beskriver att de har fått hjälp av Destination Halmstad och att de har tillstånd från både polisen och länsstyrelsen har evenemanget.

Men många som bor i området har skrivit på facebook och hört av sig till HP eftersom de är upprörda att racet ska äga rum.

– Jag är gammal motorcyklist och har inget emot motorsport men platsen man valt är förfärlig. Det är ett skyddat område för djur och annat – det är som att köra i kyrkan, tycker stugägaren Kennerth Landerborn.

På Östra strandens facebookgrupp har man sett hur några tycker det ska bli kul att det händer något på stranden men att många också tycker det är skandal.

– Jag är övertygad om att de flesta har samma inställning som jag och 300 åkare är få jämfört med oss tusentals närboende. Där ska man inte köra och jag förstår inte hur man gett tillstånd till det, säger Landerborn.

Tar stranden så mycket skada av en dags motoryckelkörning tror du?

– Jag tycker platsen är så illa vald att man inte behöver värdera det – de ska inte vara där över huvud taget. Bara tanken är stötande.

Arrangörerna har också tagit del av den kritik som riktats mot tävlingen. 2017 var de involverade i att arrangera ett beach race på Skrea strand i Falkenberg och även då rörde det upp känslor hos både politiker och boende. Då blev inte loppet av eftersom trafiknämnden sa nej – på grund av att området runt stranden var i ombyggnation och inte bedömdes klara av trafiken.

– Vi är inte förvånade av kritiken – men det är en dag på ett år med max fem timmars total körtid. Efteråt har vi maskiner som rättar till sanden och vi har hjälp av markinspektörer, säger Elisabeth Perrone.

Tävlingen hålls tidigt på våren eftersom området räknas som djurens barnkammare på sommaren och arrangörerna menar i stället att stranden kan gynnas av racet.

– Även på sommaren är kommunen inne och harvar och rafsar i sanden och det vi gör är egentligen bara bra. Man måste rafsa om så att det blir liv, säger Perrone.

Så här förklarar Länsstyrelsen beslutet att ge tävlingen på stranden dispens:

– Våra sakkunniga har bedömt att evenemanget kan genomföras utan att ge skador på stranden. Det kommer med en rad villkor och försiktighetsåtgärder samt att körtiden inte uppgår till mer än fem timmar, säger Mathilda Anderzén på Länsstyrelsen.

HP har även sökt ansvariga på Halmstads kommun.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!