Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Morgans solnedgång stals och ställdes ut

En 46-årig smålänning med rötter i Halmstad utreds av polisen för flera fall av bildstölder. Senast i raden av drabbade är fotografen Morgan Stoltz.

Den 23 augusti förra året, klockan 19.31 stod Morgan Stolts från Haverdal på en nyslagen åker i Steninge. Han höll sin Nikon mot solnedgången och tog flera bilder på två nypressade halmbalar.

Morgan Stoltz hade sitt 35-millimetersobjektiv inställt på bländare åtta, slutaren släppte in ljus på sensor i 1/3200-dels sekund.

Allt det här kan han berätta, just för att han tog bilden och har all bildinformation sparad i sin dator. Ändå var det just den bilden som användes som reklam för en 46-årig smålännings fotoutställningar förra året.

– Jag blev uppringd av en annan fotograf, han kände igen min bild i en tidningsartikel om utställningen, berättar Morgan Stoltz.

Smålänningen var till och med så fräck att han sålde kopior av ”sina” bilder. Prislistan angav från 150 kronor och upp till närmare 1 000 kronor, beroende på storlek.

– Jag blev chockad, jag gnuggade mig i ögonen flera gånger och tittade. Man har ju hört att sådant här förekommer, men man tror ju inte att man ska bli drabbad, beskriver Morgan Stoltz, som bland annat har fotouppdrag för Halmstads kommun och en rad företag.

Men det var ingen tvekan. På en bild av Smålänningen, intill ”sina” fotografier” syns Morgans bild av solnedgången, i två olika storlekar.

– Han hade tydligen sålt bilder via en hemsida också. Den är stängd nu. Hur kan någon vara så fräck, att ta någon annans verk och försöka tjäna pengar på det, säger Morgan Stoltz och berättar om ilskan:

– På bilden i tidningen står han och småler, när det är självklart att det inte är hans bilder. Jag tänker inte acceptera några lama ursäkter, det här är ett brott mot upphovsrätten, han visste vad han gav sig in i när han stal bilderna.

Morgan Stoltz har polisanmält smålänningen, liksom ytterligare två andra fotografer. Fotograferna har sparat skärmbilder från 46-åringens hemsida från tiden innan han plockade bort bilderna.

Kvar finns bara möjlighet att läsa i mannens gästbok, där flera besökare berömmer honom för hans fantastiska naturbilder, däribland en av kyrkans högst uppsatta personer i stiftet, som konstaterar: ”Du är en duktig fotograf.”

När HP får tag på den 46-årige mannen nekar han först och vill i stället framhålla att han slutat med fotografering.

– Varför skulle jag ha någon annans bilder? Jag kan inte kommentera det över huvud taget, det har jag inget minne av, kontrar han.

Minns du inte?

– Jo utställningen, men inte bilden, påstår han.

Är det inte Morgan Stoltz bild menar du?

– Jag har inte snott några bilder, men med på den utställningen hade jag lånat några bilder, som inte var mina egna.

Lånat? Det förutsätter ju att den man lånat av vet om det, eller hur?

– Ja, det stämmer ju.

Du är ju polisanmäld, är du medveten om det?

– Ja, det är jag...

Smålänningen tystnar och säger:

– Jag kontaktar gärna honom, för att be om ursäkt. Jag ville inte såra honom. Det här är djupt beklagligt, säger han och lovar att han slutat med fotografering nu.

– Jag har släckt min hemsida och har inga planerade utställningar. Jag gör ingenting över huvud taget.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!