Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Mordmisstänkt vill byta advokat och åklagaren vill ha mer tid

Det har gått en månad sedan det misstänkta mordet och den förödande mordbranden på Östra stranden. Frågorna kring händelsen är fortfarande flera, vilket gör att åklagaren begärt - och beviljats - fram till sommaren på sig att väcka åtal.
Den huvudmisstänkte Halmstadbon är under tiden fortsatt häktad, men har begärt att få byta advokat. Det får han inte.

I ett handskrivet brev till tingsrätten förklarar den huvudmisstänkte, en 27-årig man, att han vill ha en advokat som är specialiserad på brottmål. Halmstadbon är på sannolika skäl häktad misstänkt för mord och mordbrand efter den nationellt uppmärksammade händelsen på Östra stranden i början av april.

Han skriver:

”Jag vill byta advokat då min nuvarande främst täcker familjerätten och ekonomiska tvister och den nye är mer passande till brottsmål som har att göra med mitt fall”.

LÄS MER: 27-årige mannen begärd häktad för mordet på Östra stranden

Den misstänkte ger också förslag på en ny försvarare. Men han får avslag.

Även om den nu utsedde försvararen själv skriver till tingsrätten att han inte har något emot om den misstänkte vill byta ut honom: ”Det viktiga är att den misstänkte har förtroende för den som ska försvara honom”, så förtydligar han också att han har lång erfarenhet av yrket och flera delar av den juridiska världen. Tingsrätten ser inte hans olika erfarenheter som något problem och nekar därför begäran om byte.

Under tiden fortsätter polisutredningen allt jämt.

Behöver mer tid

Att utredningen inte är klar än, och att den juridiska processen därför blir något väntande, beror på flera saker. Bland annat det uppenbara - att det är svårt att analysera bevis som i mångt och mycket är sönderbrända.

Åklagaren, Henrik Kindlund, har på grund av omständigheterna begärt om förlängd åtalstid till i början av juni. Frågorna är fortfarande för många, även om polisen genomfört ”stor mängd vittnesförhör, tekniska undersökningar och obduktion och identifiering av de båda målsägande”, antyder han:

”Det har inkommit en del resultat av de tekniska undersökningarna men dessa har ännu inte analyserats i sin helhet. Vi väntar vidare på resultat av obduktionerna av de båda offren”, motiverar Kindlund inför rätten.

Tingsrätten förstår problematiken och beviljar förlängd åtalstid.

”Ville inte döda”

Två människor miste livet i samband med dramatiken vid Östa stranden den 6 april. Enligt åklagaren var de båda gästarbetare.

LÄS MER: Åklagaren bekräftar: Avlidna vid storbranden var gästarbetare

Den huvudmisstänkte Halmstadbon har medgett att han startade branden och att han skadade en av de nu avlidna med kniv, men har menat att stämningen varit hotfull och att han inte menat att döda någon, eller antända en så omfattande brand.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här