Mordförsök och hämndkidnappning uppe i rätten

Ett mordförsök och en blodig hämndaktion. Det är komponenterna i en av alla rättegångar som inletts i Halmstads tingsrätt den här veckan, där flera unga män står åtalade - även om de inte nödvändigtvis varit fysiskt närvarande vid dåden.

ANNONS
|

Just den rättegången innehåller det kanske mest dramatiska händelseförloppet.

Det började med ett knivhugg. Mottagaren dog inte, men enligt åklagaren berodde det bara på en sak: hugget gick inte igenom bröstbenet.

Det som hände sedan beskrivs i flera delar och blandar in fler personer och fler brottsmisstankar.

Hämndaktionen tog vid direkt efter att offret för knivhugget lämnat sjukhuset. Det var samma kväll som dådet, i maj i år.

Offret för knivhuggningen slöt efter sjukhusvistelsen, enligt misstankarna, upp med ett par vänner och åkte hem till den misstänkte gärningsmannen. Den misstänkte gärningsmannen slogs blodig med vapen, baseballträ och knytnävar innan kompisgänget drog honom ut ur lägenheten. Målet ska ha varit att få in honom i en bil, men den misstänkte gärningsmannen (som i och med detta också blev ett offer) lyckades fly ut i Halmstad iklädd bara kalsonger.

ANNONS

Vad som utlöste det dramatiska händelseförloppet är inte helt lätt att få svar på. I polisförhör har de inblandade berättat lite, tagit tillbaka sina utsagor, och sedan sagt att de inte vill säga för mycket.

En omfattande telefonanalys är en del av bevisningen som kommer att tas upp under rättegången för att bevisa att de åtalade på något vis varit inblandade i brotten - även om inte alla nödvändigtvis varit med på plats.

Åklagaren menar att i alla fall en av dem gjort sig skyldig till brott bara genom att ge knivhuggarens adress till gänget som sökte hämnd. Det heter att de alla ”tillsammans och i samförstånd” bidragit till människorovet, även om de deltagit på olika sätt.

Flera av de misstänkta är kända av polisen sedan tidigare. De verkar också vara kända av varandra. Någon form av skuld - påhittad eller inte - har nämnts som grund för dramat.

ANNONS