Säkerhetsanstalten Hall. Arkivbilder.
Säkerhetsanstalten Hall. Arkivbilder.

Morddömd Halmstadbo anses farlig på anstalt

En morddömd Halmstadbo har fått två och ett halvt års förlängt straff för ett brutalt dåd i fängelset. Nu flyttas han till säkerhetsavdelningen på Hall efter ett rymningsförsök, rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
|

Halmstadbon var 20 år när han och hans lillebror mördade en kioskägare på Andersberg. Efter det brutala mordet som utfördes med skjutvapen och ett stort antal knivhugg, flydde bröderna till Kosovo där de senare kunde gripas. Den yngre brodern dömdes till ungdomsvård och den äldre till 12 års fängelse. Men även i fängelset har den i dag 23-årige mannen fortsatt sin våldsamma bana.

HP skrev i våras om hur mannen åtalades för ett brutalt överfall på anstalten i Härnösand. 23-åringen angrep utan förvarning en medintagen på rastgården och misshandlade denne svårt. Övervakningskameran visar hur 23-åringen slår medfången med 17 knytnävsslag, tar strypgrepp, bänder hans arm och stampar på hans bröstkorg.

ANNONS

De båda intagna hade haft en dispyt vid ett tidigare tillfälle, efter terrorattackerna i Paris. När medfången fördömde terrordådet ska Halmstadbon ha sagt att det var hans "muslimska bröder" som han backade upp "till 100 procent".

Själv menar 23-åringen att han kände sig hotad och provocerad. Han fick en blick på rastgården, trodde att han skulle bli överfallen – och slog först.

Det våldsamma överfallet ledde till att Halmstadbon fick två och ett halvt års förlängt fängelsestraff. En dom som har överklagats till hovrätten.

Enligt Aftonbladet har 23-åringen blivit religiöst radikaliserad och allt mer farligi fängelset. Efter händelsen i vintras ska han ha hotat ytterligare en intagen och även försökt rymma vid ett tillfälle förra månaden, vilket har lett till att han nu placeras på säkerhetsavdelningen på Hall, skriver tidningen på nätet.

Under utredningen av den grova misshandeln i fängelset hölls 23-åringen under en period på rättspsykiatriska kliniken i Växjö. Men det var aldrig tal om rättspsykiatrisk vård, enligt mannens advokat.

En personutredning efter mordet i Halmstad visade att Halmstadbon inte led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för dådet på Andersberg. Personutredningen vittnar däremot om en ung person med ett våldsamt förflutet och flera vistelser på ungdomsanstalt bakom sig.

ANNONS

Redan en månad in på det nu aktuella fängelsestraffet polisanmäldes Halmstadbon för brottmot en annan intagen, enligt ettplaceringsbeslut från Kriminalvården. Han bedömdes ha en hög rymningsrisk och en hög risk för misskötsamhet. Mannens antisociala attityder och personlighetsdrag tillsammans med hotbilden mothonom gjorde att han placerades på skyddsavdelning. Placeringi säkerhetsavdelning övervägdes, men bland annat på grund av den dömdes låga ålder slapp han "bunkern" den gången.

Säkerhetsavdelningar, så kallade Fenixavdelningar, finns på tre anstalter i Sverige och beskrivs som fängelser inuti fängelset. De 72 platserna kostade 750 miljoner kronor att bygga och rymmer Sveriges grövsta brottslingar. Avdelningarna har fått kritik, bland annat för att isoleringen av fångar gör det svårare att återanpassa dem, samt att många av de dyra platserna har stått tomma.

ANNONS