Carl-Johan Berthilsson (M) (som här ses till höger om hotellmagnaten Petter Stordalen) kritiseras för att sitta på dubbla stolar i frågor där företagare vill ställa krav på Halmstads kommun.
Carl-Johan Berthilsson (M) (som här ses till höger om hotellmagnaten Petter Stordalen) kritiseras för att sitta på dubbla stolar i frågor där företagare vill ställa krav på Halmstads kommun. Bild: Jari Välitalo

Moderat toppnamn kritiseras för att sitta på dubbla stolar

Efter att en stor enkät visat att Halmstad har ett av landets sämsta företagsklimat vill organisationen Företagarna hitta lösningar genom att ha frukostmöten med kommunledningen. Förslaget förs fram av bland annat Carl-Johan Berthilsson (M), vilket enligt företagaren Katarina Raskov är problematiskt med tanke på att han företräder båda parterna.

ANNONS
|

HP skrev nyligen om att Halmstad halkat ner till en bottenplacering i Svenskt Näringslivs årliga rankning av företagsklimatet.

LÄS MER:Företagsklimatet i Halmstad får uselt betyg – igen

Bland Sveriges 290 kommuner ligger Halmstad på den föga smickrande placeringen 246 – vilket kan jämföras med att grannkommunen Falkenberg ligger på plats 10.

Allra sämst klarar sig Halmstad på frågorna som gäller tjänstemännens attityd till företagande samt service och bemötande. Där handlar det om plats 280 respektive plats 284.

LÄS MER:Lovisa Aldrin (L) oroas inte över rankningraset

För att göra något åt problemen vill organisationen Företagarna bjuda in kommunstyrelsens ordförande och kommundirektören till frukostmöten tillsammans berörda tjänstemän.

Kommundirektörens fru

Förslaget fördes nyligen fram i en debattartikel från den lokala styrelsen för Företagarna. Bland undertecknarna fanns bland annat Carl-Johan Berthilsson (M), politiker med många tunga uppdrag och partikollega med kommunstyrelsens ordförande, samt Madelen Rossköld, som är gift med kommundirektören och också är moderat politiker.

ANNONS

LÄS MER:Kommunchefens fru hoppar av D&D efter HP:s avslöjande

LÄS MER:Vd:n för D&D: ”Avhoppet skulle rädda kommunchefen”

En som reagerat över deras dubbla roller är Katarina Raskov, som driver en konsultfirma som sysslar med verksamhetsutveckling med fokus på landsbygdsföretag.

”Jag känner inte alls Morgan Gripson, men det hedrar honom att han var tydlig med att man inte samtidigt kan agera för och emot kommunen”, säger företagaren Katarina Raskov.
”Jag känner inte alls Morgan Gripson, men det hedrar honom att han var tydlig med att man inte samtidigt kan agera för och emot kommunen”, säger företagaren Katarina Raskov. Bild: Henrik Williamsson

”Att både sitta som politiker i kommunstyrelsen och samtidigt, som styrelseledamot i Företagarna Halmstad, skriva under en debattartikel med rubriken "Tror Halmstad på sina företagare?" inger inte något större förtroende hos mig”, skriver hon i ett inlägg på Facebook.

Morgan Gripson hoppade av

Hon jämför med att Morgan Gripson hoppade av sitt engagemang inom Företagarna Halmstad så fort han engagerade sig inom politiken för Moderaterna. Hon menar att Gripson ”visade stort bevis på personlig integritet, transparens och rättvisetänk” när inte ville sitta på dubbla stolar.

Man kan inte samtidigt agera för och emot kommunen. Det måste vara tydligt för alla vem man representerar.

Hon pekar på debattartikeln i HP, som Berthilsson & co skrivit under, och konstaterar att ”tyvärr visar inte alla samma klädsamhet”.

LÄS MER:”Fulspel” kring källare får M-kandidat att hoppa av

– Jag känner inte alls Morgan Gripson, men det hedrar honom att han var tydlig med att man inte samtidigt kan agera för och emot kommunen. Det måste vara tydligt för alla vem man representerar, säger Katarina Raskov till HP.

Men gäller inte föreningsfriheten även för politiker?

– Jo, men steget från att vara med i en förening till att ta plats i en styrelse för att aktivt driva dess frågor är för mig oerhört stort. Tar man det steget ställs man inför ett val, säger hon.

ANNONS

Berthilsson ser inga problem

Carl-Johan Berthilsson själv ser inga problem med att han ska vara företagarnas röst gentemot Halmstads kommun, samtidigt som han själv är en hög politiker med flera tunga uppdrag i samma kommun – där han bland annat sitter i kommunstyrelsen och är ordförande för fastighetsnämnden och de kommunala bolagens moderbolag Halmstads Rådhus AB.

LÄS MER:Så försvarar sig de högst ansvariga i HFAB-affären

Att sitta på dubbla stolar är det bara om man på något sätt skulle gynna sig själv på någon annans bekostnad.

– För mig är inte det att sitta på dubbla stolar – det är det bara om man på något sätt skulle gynna sig själv på någon annans bekostnad. Här handlar det om att skapa fler arbetstillfällen så att kommunens skatteintäkter ökar, säger han.

Att sitta på dubbla stolar måste väl inte handla om att man gynnar sig själv, det kan ju lika gärna vara att det blir oklart för andra vems intressen man företräder eller att man själv kan råka blanda ihop sina olika roller?

– Bara om det rör sig om förhandlingssituationer. De här frukostträffarna ska handla om att utveckla Halmstads näringsliv tillsammans.

Det är inte konstigare än att det finns ledamöter i kommunstyrelsen som är fackliga företrädare.

Men blir det inte konstigt om du och Madelen Rossköld ska äta frukost tillsammans med kommunstyrelsens ordförande och kommundirektören Mattias Rossköld, som företrädare för Företagarna? Ni träffas väl i så många andra sammanhang ändå?

– Det är inte konstigare än att det finns ledamöter i kommunstyrelsen som är fackliga företrädare. Vi har föreningsfrihet i Sverige.

ANNONS

Morgan Gripson lämnade sitt uppdrag inom Företagarna när han engagerade sig politiskt, men skulle du lämna Företagarna om du blev kommunstyrelsens ordförande?

– Ja, om man är kommunstyrelsens ordförande kan man inte vara aktiv i bolagsstyrelser eller föreningar.

LÄS MER:Politiskt spel om vem som ska ta över efter Jonas Bergman

Hur kan du då i dag vara aktiv i Företagarna, som ibland förväntas vara en kritisk röst gentemot kommunen, samtidigt som du har så många tunga, politiska uppdrag?

– Det är skillnad mellan att vara politiker på heltid och på deltid. Som KSO ska man ägna all sin tid åt stadens utveckling.

ANNONS