Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gladlynt. 18 dagar efter rasistattacken i Stockholm är alla de tre Sverigedemokraterna och demonstrerar i Helsingborg. Då demonstrerade Kent Ekeroth mot ett påstått moskébygge tillsammans med Chang Frick. Båda var då anställda av partiet för att arbeta heltid för SD i valrörelsen 2010.

Mobbning i Halmstad präglade Ekeroth (SD)

Det var i Halmstad som Kent Ekeroth, SD-politikern som nu tar en paus, formulerade sina första politiska tankar. I en intervju berättar han om mobbningen på Östergårdsskolan.

Kent Ekeroth, Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson, tar nu en politisk timeout efter att Expressen avslöjat att Ekeroth med kollegerna beväpnat sig med järnrör för ett gatuslagsmål efter en blöt utekväll i centrala Stockholm för två och ett halvt år sedan.

I dokument som HP tagit del av visar det sig att Kent Ekeroth och hans tvillingbror gått på Östergårdsskolan respektive Nyhemsskolan. Kent Ekeroth har alltid setts som en skånsk politiker efter åren han bott i Lund, men Skatteverkets folkbokföring visar att under åren 1985 till 1994 var Ekeroth folkbokförd i Halmstad. I en intervju i en P1 dokumentär tidigare i år berättade han om sin bakgrund och att det var i Halmstad han formades till den politiker han är i dag.

- Det var bara typ två-tre svenskar i min klass. Jag var ganska blyg då, på den första rasten i skolan satte jag mig på en bänk och läste en bok, då kom de fram och började kaxa mot mig. Sen var det bråk i två år på den skolan efter det, säger Kent Ekeroth.

I skolan engagerade sig Kent Ekeroth i frågan om Sverige skulle vara med i EU, han berättade att det var då han tog sina första politiska tankar om att vara mot EU. Han satte sen ihop mobbningen från andra elever, som han beskrev som ”invandrargrupper från Afrika och Mellanöstern” och ”pack”, till invandringsproblematiken. På frågan om varför han kallar dem för ”packet” svarade han:

- Jag tycker att det sammanfattar ganska bra vad jag tycker om dem, säger Kent Ekeroth.

Ekeroth utbildade sig till civilekonom och kandiderade för Sverigedemokraterna till kommunfullmäktige i Lund 2006, han avancerade snabbt i partiet och har ansvarat för partiets internationella kontakter i flera år. I valet 2010 stod han högt upp på partiets valsedel till riksdagen. Då kandiderade han under paroller mot kriminalitet.

Den 3 juni 2010 filmade Kent Ekeroth händelsen som nu skakar den Sverigedemokratiska toppen, han uppgav i går att det var för att visa hur Sverigedemokraterna utsätts för hot av meningsmotståndare. Men i stället visar filmen hur partiets ekonomiskpolitiske talesman Erik Almqvist skrek rasistiska och sexistiska tillmälen, hur han kallar en kvinna för hora och berättar att folk ska ”passa sig” när SD kommer till makten. Kameran fångar även hur Kent Ekeroth själv knuffar en kvinna in i en bil och hur de beväpnar sig med järnrör redo för att slåss. Nu ångrar han att han filmade händelsen.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här