Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De tre personer som misstänks efter branden och mordet vid Stugcentralen begärs häktade under fredagen. Bild: Jari Välitalo
De tre personer som misstänks efter branden och mordet vid Stugcentralen begärs häktade under fredagen. Bild: Jari Välitalo

Misstänkta för mord och grov mordbrand ska begäras häktade under fredagen

Kammaråklagare Henrik Kindlund planerar för att begära de tre misstänkta för mordet på Östra stranden häktade under fredagen. De döda är troligen litauiska gästarbetare.

De tre misstänkta, en man och två kvinnor, 27 respektive 26 samt 22 år gamla, har familjeband till varandra. Det är inte känt hur de ställer sig till anklagelserna som riktas mot dem, men polisen har hunnit hålla inledande förhör med dem och alla tre har förordnats försvarare av Halmstads tingsrätt.

– Jag planerar att fatta beslut om de ska begäras häktade i kväll eller i morgon fredag, förklarar kammaråklagare Henrik Kindlund, som leder förundersökningen efter den våldsamma branden och mordet vid stugcentralen på Östra stranden på tisdagskvällen.

– Om det går vill vi hinna genomföra häktningarna innan helgen, fortsätter han och förklara att han utöver det ännu inte vill kommentera arbetet som bedrivs inom polisens förundersökning.

Byggare från Litauen

Polisen arbetar utifrån tanken att de två döda är byggare ifrån Litauen. En av de brandskadade lägenheterna hyrdes av ett litauiskt företag och där bodde tre, fyra personer. Under onsdagens räddningsarbete på platsen kom det arbetskamrater som saknade sin kamrat och polisen befarar att det är den mannen som senare hittades i brandresterna.

Han låg död i sin bostad och kroppen var så förstörd av branden att det till och med kan bli svårt att fastställa en dödsorsak. Men det faktum att boende sprang runt och larmade varandra om branden och lyckades få ut alla andra kan tala för att mannen redan kan ha varit död när branden bröt ut.

Att polisen kan berätta om att man befarar att de döda är byggare från Litauen beror också på att man haft viss tidigare kännedom om dem. Polisen har larmats till platsen under vintern när det varit stökigt och det festats, bland annat bland några av byggarna.

Fingeravtryck

De tre anhållna personerna misstänks för mord och grov mordbrand. En person hittades allvarligt skadad utanför bostäderna vid Stugcentralen när polisen kom till platsen strax efter klockan 21 på tisdagen.

Mannen avled senare på sjukhus av sina skador, men polisen hann prata kort med honom. Under torsdagen eller fredagen hoppas polisen kunna få svar/bekräftelse på hans identitet.

Tumult på sjukhuset?

Under natten till onsdagen kom också den misstänkte 27-åringen till sjukhuset för att få vård för skador som han fått tidigare under kvällen.

Andra vårdsökande har kontaktat Hallandsposten och beskrivit att det uppstod tumult på sjukhusets akutmottagning, att någon till och med låst in sig på en toalett för att känna sig tryggare.

Polisen skickade tre, fyra patruller till akuten för att undersöka omständigheterna kring 27-åringen och hans skador, men beskriver inte ingripandet som nämnvärt dramatiskt.

Gripandet

– Min kollega som deltog i gripandet beskriver det som odramatiskt. Det var kanske lite stökigt, men inte något våldsamt, säger polisens yttre befäl Mats Timmerman som under det inledande utredningsskedet fick sköta en rad mediekontakter på plats på Östra stranden.

Från sjukvårdens sida får HP beskrivningen att det stundtals kan vara viss uppståndelse på akutvårdsmottagningen, beroende på vilka personer som kommer dit och söker vård, men att natten till onsdagen inte var värre än andra tillfällen.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här