Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Misstänkt serieblottare skyller på tumstock

På trappen, i fönstret, i bilen, i skogen och på ett parkeringsdäck. Mannen misstänks ha blottat sig vid elva tillfällen under en veckas tid. På tisdagen började rättegången mot den oväntade serieblottaren, som menar att det hela är ett missförstånd.

Under tre dagar ska domstolen gå igenom de elva fall av sexuellt ofredande som en Halmstadbo i 45-årsåldern misstänks för. Det var i en Facebooktråd i början av juli som det började dyka upp berättelser från kvinnor som stött på en blottare i centrum.

Signalementet som lämnades kändes igen av de drabbade och även polisen kunde med hjälp av uppgifterna komma den misstänkte på spåren. Han greps, häktades och åtalades sedan häromveckan för brotten.

I går började rättegången mot mannen, som fortfarande sitter häktad. Bland annat misstänks han för att med nedvevade rutor ha kört upp till kvinnor och onanerat. Han har också sagt till kvinnor att titta på honom när han har gått upp till dem med byxorna nere. En kvinna antastades vid en busshållplats, en annan under promenad i Aleskogen och två kvinnor på hemväg en natt råkade ut för mannen när han stod och onanerade i ett öppet fönster, i ett upplyst rum.

I ett fall har ett vittne tagit en bild på mannen i samband med ett ofredande på en parkeringsplats nedanför Rotorp. Hittills har han nekat till brott.

– När det gäller bilen så har han under förundersökningen sagt att det var en tumstock som de såg och inte hans könsorgan. Han har haft olika förklaringar till vad som har hänt, säger åklagare Sonja Petterson Wallin.

I rätten hölls under förmiddagen förhör med två kvinnor som sett mannen stå naken i ett fönster en natt i juli. De kunde inte peka ut honom till utseendet, men var säkra på adressen, tidpunkten och vad han gjorde när han sökte deras uppmärksamhet.

 – Han stod i fönstret, lutad mot fönsterkarmen och onanerade, berättade en av kvinnorna, som tydligt upplevde att han gjorde det mot dem.

Den åtalade, som är skriven på adressen, menar att han hade sex med en kvinna och förbipasserande kan ha sett honom.

En personutredning av mannen visar att han inte lider av, eller led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för de påstådda gärningarna. Tvärtom lever han ett ordnat liv, är tidigare ostraffad och bedöms ha en låg återfallsrisk i sexualbrott.

En helt vanlig person, som misstänks för ett extremt beteende.

– Någon kvinna beskrev just det, att situationen var så oväntad och det gjorde händelsen väldigt skrämmande, säger Sonja Pettersson Wallin, som menar att ärendet är ovanligt då det gäller flera händelser på en kort period.