Mannen som misstänks för mordförsöket på Spenshult svär sig fri från anklagelserna och säger att han var den som blev angripen – när han stod och skar frukt.
Mannen som misstänks för mordförsöket på Spenshult svär sig fri från anklagelserna och säger att han var den som blev angripen – när han stod och skar frukt. Bild: Polisen

Misstänkt för mordförsöket på Spenshult nekar – ”En galning anklagar mig”

37-åringen som misstänks för mordförsöket på Spenshult i oktober 2020 nekar till anklagelserna. I dag börjar rättegången och då ger han om sin syn på offret. Redan i polisförhören sade han: ”En galning, jag kunde dödat honom med vänster hand, men jag gjorde ingenting.”

ANNONS
|

Polisen larmades till flyktingförläggningen på Spenshult under natten till den 30 oktober förra året. Väl på plats fick de ta emot den redan omhändertagna 37-åringen.

Han var full och på vägen till polisstationen i Halmstad fäktade, spottade och krånglade han så mycket att poliserna först satte fotbojor på honom, handbojor var han redan försedd med, och strax efteråt tvingades de sätta på honom en spotthuva för att få honom lugn.

Rumskamraterna på Spenshult beskrev i förundersökningen att han var mycket berusad. Eller som en av dem sade: ”Full som fan”.

Offret för knivskärningen hade tidigare på kvällen delat ett par glas med mannen, som sedan gick en sväng. När han återvände blev ha enligt offrets beskrivning, så arg att han angrep offret med en kniv, han stötte fyra fem gånger och fick in en träff i bukhålan.

ANNONS

”Kom åt honom på något vis”

Direkt efteråt lugnade han ned sig och deltog till och med i omplåstringen av offret.

Men det är alltså den anklagande delen av historien. När han själv berättar är det han som är utsatt för falska anklagelser, av en man som har kontakt med psykiatrin dessutom. ”Hur kan han vara adekvat?” frågar han.

37-åringen hävdar att han stod och skar frukt med sin fällkniv när offret kom in och tog ett grepp omkring livet på honom. Han vred sig loss, skar sig själv i tummen och i tumultet ska alltså offrets knivskada ha uppstått. Anklagelsen om mordförsök avfärdar han bestämt:

”Jag tror att jag kom åt honom på något vis.” förklarade han i förhören med polisen.

”En galning anklagar mig”

När han nu kommer att få chansen att återberätta händelsen inför tingsrätten är det kanske inte säkert att han väljer exakt samma formuleringar, men innebörden av det han tidigare sagt går inte att ta miste på. Han är enligt sin egen uppfattning helt oskyldig:

”Jag försökte kommas loss. Han höll min hand där jag höll kniven. Jag kunde dödat honom med min vänstra hand, men jag gjorde ingenting. jag kunde ha neutraliserat honom. Här anklagas jag för försök till mord. Löjligt.” uppgav han i förhören och summerade:

ANNONS

”En galning anklagar mig för något som jag inte har gjort och så sitter jag här, frihetsberövad. Jag kommer inte att låta det här vara för att jag kommer att gå till slutet med det här.”

Tingsrätten har reserverat fem dagar till huvudförhandlingen.

ANNONS