En 59-åring som häktats, misstänkt för mordbrand, nekas att släppas fri. Hans yrkande tas inte upp av Högsta Domstolen. Några dagar senare ändrade åklagaren sig och släppte honom.
En 59-åring som häktats, misstänkt för mordbrand, nekas att släppas fri. Hans yrkande tas inte upp av Högsta Domstolen. Några dagar senare ändrade åklagaren sig och släppte honom. Bild: Henrik Montgomery/TT

Misstänkt för mordbrand fick nej av HD

Den 59-årige mannen misstänks för mordbrand, på fastigheten där han själv bor. Men när han häktades ville han inte gå med på det. Nu har Högsta Domstolen sagt sitt i saken.

ANNONS
|

59-åringen greps och häktades efter att en händelse som rubriceras som mordbrand inträffat där han bor. Det är ödsligt och inte en plats många andra passerar utan att ha ärende dit.

Mordbranden inträffade vid 22-tiden en fredagskväll nyligen. 59-åringen greps bara några timmar senare och anhölls som huvudmisstänkt för branden bara tre kvart efter gripandet.

Risk för fortsatt brottslighet

Åklagaren anser att det finns risk för att 59-åringen röjer undan bevis eller försvårar utredningen av händelsen om han släpps fri. Åklagaren oroas också för att det finns risk för att 59-åringen fortsätter sin brottsliga verksamhet om han släpps fri. Och med det som argument gick Halmstads tingsrätt med på att mannen skulle häktas.

ANNONS

Mannen accepterade inte beslutet, överklagade till Hovrätten men fick inget gehör. Då satte han sitt hopp till Högsta Domstolen. Där krävs att prövningen är till nytta för den fortsatta rättsskipningen i landet och några sådana omständigheter kunde HD inte se i ärendet och avvisade 59-åringens överklagan utan att pröva den.

Släpptes fri till slut

Men mannen släpptes ändå fri till slut, innan tiden för att väcka åtal hade hunnit löpa ut. Fyra dagar efter HD:s besked meddelade åklagaren i ärendet till tingsrätten att 59-åringen skulle släppas på fri fot.

Ska läkarundersökas

Utöver det ursprungliga beslutet att häkta mannen bestämde Halmstads tingsrätt dessutom att 59-åringen, som alltså nekar till anklagelserna, ska genomgå en liten undersökning för att granska hans psykiska hälsa, det är en så kallad paragraf 7-utredning enligt lagen om personutredning i brottmål.

ANNONS