Färre i kö. I dag står betydligt färre asylsökande i länet i kö till en hälsoundersökning än vid årsskiftet konstaterar Camilla Kristensson som är samordnare.
Färre i kö. I dag står betydligt färre asylsökande i länet i kö till en hälsoundersökning än vid årsskiftet konstaterar Camilla Kristensson som är samordnare.

Minskat behov av hälsoteam

För ett år sedan var trycket enormt. I dag väntar endast 500 asylsökande i länet på en hälsoundersökning. 350 av dem finns i Halmstad.

ANNONS
|

För ett år sedan sjösatte Region Halland en ny organisation för att klara av det ökade trycket på hälsoundersökningar som alla asylsökande har rätt till. Personal anställdes och sex mobila vårdteam bildades vars uppgift var att åka ut till flyktingboende och göra undersökningarna på plats.

Trots det stod fortfarande nästan 1 400 asylsökande i kö vid årsskiftet och teamen la all sin arbetstid på hälsokontrollerna. Men i takt med att allt färre söker asyl i Sverige sjunker siffran nu stadigt.

–De som finns kvar håller vi på att beta av men inflödet är nästan obefintligt, säger Camilla Kristensson, vårdcentralschef och samordnare.

ANNONS

Av de 500 som i dag väntar på en undersökning finns 350 i Halmstad, som är enda orten i länet där det mobila teamet fortfarande har fullt upp med hälsoundersökningar. Att behovet har minskat innebär dock inte att personal behöver sägas upp.

–Teamen är igång men de är inte ute lika mycket längre. Och vi kommer att behöva dem även framöver men inte alls i samma omfattning, utan personalen får gå in i ordinarie verksamhet, säger Camilla Kristensson.

Under hösten kommer även det mobila team som utgår från Andersbergs vårdcentral att – i samarbete med ambulanssjukvården, kvinnohälsovården och tandvården – åka ut till asylboenden för att informera om hur den svenska sjukvården fungerar.

–Vi börjar i Halmstad men kommer att avverka hela Halland, säger Camilla Kristensson.

ANNONS