Ministern besökte Halmstad under historiska veckan

Den svenska staten ska göra en historisk satsning på Försvarsmakten enligt den försvarsproposition som läggs fram på torsdag. Under inledningen av veckan var försvarsminister Peter Hultqvist (S) på besök i Halmstad för att inspektera verksamheten.

ANNONS
|

I måndags presenterades innehållet i den försvarsproposition som är en uppgörelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna och som läggs fram till riksdagen på torsdag.

Propositionen innebär en historisk satsning på försvaret. 27 miljarder kronor ska tillföras och flera nya regementen startas. Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) innebär det ett lyft av försvarsförmågan som saknar motsvarighet sedan 1950-talet.

Under måndagen och tisdagen den här veckan befann sig försvarsministern i Halmstad där han besökte Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) och Militärhögskolan (MHS) för att titta närmare på deras verksamheter.

– Jag ville få en genomgång i hur man arbetar med de här verksamheterna och träffa elever för att få möjlighet att ta del av deras erfarenheter. Det märks på andan på sättet att resonera att Försvarsmakten är i tillväxt och utveckling. Jag har pratat med både studenter och rekryter här och får ett starkt intryck av att den utbildning som man får här är av god kvalité, säger Peter Hultqvist till HP.

ANNONS

Under besöket har han bland annat träffat och samtalat med överste Annelie Vesterholm, chef på FMTS, och överste Anders Stach, chef på MHS.

– Det finns en väldigt hög ambition att bedriva en bra verksamhet och att hålla en bra kvalité i utbildningen. Det får jag också bekräftat när jag pratar med både elever och rekryter, så det har varit ett mycket positivt besök.

Sedan tidigare pågår en förnyelse på Luftvärnsregementet (Lv 6) i Halmstad där det nya luftvärnssystemet Patriot håller på att introduceras. Några ytterligare satsningar på verksamheterna i Halmstad är dock inte att vänta.

– Arbetet med att introducera Patriot-systemet är en del av en oerhört stor och viktig satsning. Det kommer innebära en rejäl höjning av svensk förmåga på det området. Det pågår ett oerhört viktigt utvecklingsarbete för svensk försvarsmakt som har en direkt inverkan på den nationella förmågan, säger Peter Hultqvist.

Totalt föreslås sju nya försvarsenheter i den nya försvarspropositionen. Den av dem som ligger närmast oss är det nya Älvsborgs amfibieregemente i Göteborg.

– Det är en satsning i den här delen av Sverige, i Göteborg, som framför allt motiveras av skyddet av Nordens största hamn. Det är en oerhört viktig införselhamn, inte bara för Sverige utan för hela Norden. Det amfibieregementet kan också verka över en rätt så rejäl yta.

ANNONS
ANNONS