Minister och språkrör på plats i Getinge

Försvarsminister Karin Enström och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin besökte på onsdagen översvämmade Getinge. - Det som slår en är hur enormt starka krafter vädret har, sade försvarsministern.

ANNONS
|

I början av augusti besökte Karin Enström brandområdet i Västmanland. på onsdagen kom hon till betydligt blötare trakter i Halland. Som försvarsminister ansvarar hon för försvar och för samordningen av samhällets krisberedskap, och Enström kom till Getinge för att skapa sig en uppfattning över läget.

- Jag har fått information från kommunföreträdare, men även träffat drabbade privatpersoner som tvingats passa på vattnet. Naturligtvis är det ett väldigt besvärligt läge för dem, sade Karin Enström vid en presskonferens utanför brandstationen i Getinge.

Onsdagseftermiddagen bjöd på solsken och lagom vind. Bra torkväder, men absolut inte tillräckligt för att få bort allt vatten. Försvarsministern berömde insatserna som de lokala krafterna utfört.

ANNONS

- Mitt intryck är att kommunen har kommit i gång tidigt med stab och krisledning, och att man spridit information. Även länsstyrelsen har gjort ett viktigt jobb. Det är ju många aktörer på plats, bland annat hemvärnet, sade Karin Enström.

Hon framhöll att beredskapen för allvarliga händelser i Sverige kan bli bättre, främst genom att jobba förebyggande och planera samhällsbyggandet utefter risker.

- Men det är en tuff uppgift för kommunerna.

Karin Enström lyckades glida undan en direkt fråga om hennes besök var en del i valrörelsen. Där gjorde Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin precis tvärtom, som även han kom till Getinge på onsdagen.

- Mitt besök här är en utmaning till alla politiker. Vi kan inte ignorera miljöfrågan i valrörelsen, sade partiledaren och fortsatte:

- Jag är väldigt förvånad över att miljön inte fick någon tid alls i stadsministerns tal i lördags.

Språkröret hade i Getinge sällskap av Tove Bergman (MP), kommunfullmäktiges gruppledare i Halmstad. På seneftermiddagen inleddes arbetet med att bygga skyddsvallar på Gärdesvägen i Getinge, och för att få se vidden av översvämningarna åkte miljöpartisterna dit tillsammans med brandförman John Kvarnhäll.

- På samhällsbyggnadskontoret i Halmstad pågår just nu en utredning som handlar om att komma tillrätta med problemen i bland annat det här området, berättade Tove Bergman. Det kan till exempel innebära att bygga permanenta skyddsvallar vid Gärdesvägen och anlägga ett strövområde ner mot Suseån. Gräsområdet behövs för att kunna svälja vattenmängderna.

ANNONS

Även om läget i Getinge var hyfsat lugnt på onsdagen, är det fortfarande mycket vatten runt om i samhället.

- Det här är ett katastrofområde, sade Gustav Fridolin.

ANNONS