Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljonsatsning ska öka tryggheten på Vallås

Vallås har under våren haft stora problem med bränder som misstänks vara anlagda. Nu gör kommunen en miljonsatsning för att öka tryggheten. Bland annat ska en samordnare med fokus på insatser som ökar tryggheten anställas.

Under våren larmades räddningstjänsten till Vallås flertalet gånger på grund av bränder i olika fordon, i en garagelänga samt på en förskola.

Oron bland de som bor i området har varit stor. Som en kortsiktig åtgärd valde kommunen att sätta in extra väktare och polisen har beslutat att sätta upp övervakningskameror .

LÄS MER: Kommunen sätter in extra väktare på Vallås

Nu görs en mer långsiktig satsning. Kommunen har beslutat att en halv miljon, som i år avsatts i budgeten för just ökad trygghet på Vallås, ska användas till att anställa en trygghetssamordnare.

Samverka med näringslivet

– Önskemålet om ökad trygghet har framkommit i dialog med invånarna under arbetet med utvecklingsprogrammet Framtid Vallås. Det är den fråga som länge varit högst på Vallåsbornas agenda så därför är det viktigt att göra detta, säger Jenny Axelsson (C), samhällsbyggnadsutskottets ordförande.

Under ett års tid ska personen, i samverkan med bland annat näringsliv, föreningar, polis och kommunala förvaltningar och bolag, jobba med insatser och aktiviteter som ökar tryggheten.

– Kommunen, HFAB och polisen har under en längre tid sett en ökande otrygghet på Vallås och detta är en viktig förstärkning av arbetet. Vi är fast beslutna att öka tryggheten på Vallås, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande.

Medborgarservice

Samordnaren kommer att placeras i en lokal snett mitt emot Vallås bibliotek där kulturförvaltningen nyligen öppnat en medborgarservice, likt den som funnits på Andersberg sedan 2007.

– Förutom tjänsten som trygghetssamordnare har vi fått pengar från olika håll som gör att vi kan täcka en 80-procentig tjänst och därmed skapa ytterligare en projektanställning. Den här personen ska mer jobba med samhällsvägledning och möta medborgarna inne i lokalen, berättar Martin Gillgren, avdelningschef för kunskap och samhälle på kulturförvaltningen.

Utöver dessa två tjänster kommer medborgarservice att bemannas med personal från Andersbergs medborgarkontor samt HFAB-anställda.

Tanken är att satsningen ska dra igång i höst och pågå i ett år. Men visar det sig att det faller väl ut är inte kommunen främmande för en fortsättning.

– Ger det önskad effekt så kan det absolut bli aktuellt, säger Jonas Bergman.

LÄS FLER ARTIKLAR I ÄMNET HÄR:

Garagebrand på Vallås – ”Det är fruktansvärt hemskt”

Lastbil i lågor på Vallås

Förskola totalförstörd i brand

Jonas Bergman (M) om bränderna: ”Skitförbannad”

Oro på Vallås efter bränderna: ”Just nu är det för jävligt”

Vallåsbornas starka oro över brottsutvecklingen

Folkets knutpunkt firade tioårsdagen med tårtkalas

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!