Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I fem års tid vill Alliansen satsa miljonbelopp på att utveckla city och öka attraktionskraften så att folk lockas att ta sig in till centrum. Bild: Roger Larsson
I fem års tid vill Alliansen satsa miljonbelopp på att utveckla city och öka attraktionskraften så att folk lockas att ta sig in till centrum. Bild: Roger Larsson

Miljoner kan satsas på att locka folk till city

Alliansen vill satsa miljoner årligen på att locka in folk till city genom att öka attraktionskraften.
– Det är inget snack om att city är utsatt och vi vill visa att Halmstad är staden som satsar framåt, säger Jonas Bergman (M) som inte tror att satsningen kommer för sent.

Glitter, Cassels, MQ och Flying tigers är bara några exempel på butiker som av en eller annan anledning bestämt sig för att lämna city den senaste tiden.

Nu gör Alliansen ett försök att påverka den negativa trenden. I partiernas budgetförslag som läggs fram i höst finns en satsning på stadskärnan med. Ett antal miljoner ska varje år, i fem års tid, läggas på att utveckla city om Alliansen får bestämma.

På frågan om satsningen är ett försök att rädda ett city där allt fler lokaler gapar tomma svarar Jonas Bergman att det är ambitionen. Men han vill i nuläget inte ge besked om pengapåsens storlek.

– Det handlar om några miljoner, exakt belopp får vi återkomma till i höst, säger han.

Varför vill Alliansen göra den här satsningen?

– I väldigt hög grad påverkas city av nya köpbeteenden med internethandel. Många butiker stänger. Vi vill med detta visa att det finns en tydlig vision framåt och ge klara besked om att det här är staden som satsar framåt. Det är en oerhört viktig del av Halmstads attraktionskraft att ha en levande stadskärna, säger Jonas Bergman.

Ella Kardemark (KD) tillägger:

– Det vi kan göra från politiskt håll är att skapa så goda förutsättningar som möjligt för ett levande centrum, men det måste självklart ske i samarbete med näringslivet.

Butik efter butik har lagt ner de senaste åren. Kommer inte den här satsningen lite för sent?

– Nej, det är aldrig för sent. Vi vet att centrumhandeln i alla städer varit under snabb förvandling och nu har det gått fortare än tänkt. Men ingenting är någonsin för sent, säger Jonas Bergman.

Exakt vad pengarna ska gå till är en öppen fråga. Om förslaget blir verklighet är tanken att pengarna ska disponeras av ”Stadens hjärta” som är ett samarbete mellan kommunen, Fastighetsägarna och Halmstad city.

Vad behövs, tror ni, för att få butiker att stanna?

– Det måste finnas något i centrum som attraherar, som lockar folk att åka in. Det handlar om upplevelsen, miljön och möten med människor. Vi behöver ett centrum som förändras över tid, där det ständigt händer nya saker, säger Jonas Bergman och tillägger:

– Jag tror också att orken och viljan hos näringslivet att anpassa sig efter förändrade förutsättningar underlättas av att kommunen visar att vi tror på city.

Ella Kardemark håller med.

– Det är ändå något visst med centrum. Centrum har saker att erbjuda som inte näthandeln har och genom att skapa levande mötesplatser som vi gör på Lilla torg och genom att rusta upp lekplatsen i Norre katts park så bidrar det till rörelse och att det känns trevligt att vara i centrum.

Förutom satsningen på city finns en förändring av Stora torg också med i Alliansens kommande budgetförslag.

– Vi måste renovera taket i Torggaraget och då passar det bra att samtidig göra något bra med Stora torg. Det tänker vi ska göras i dialog med invånare och näringslivet, säger Ella Kardemark.

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!