Miljöpartister stöttar beslut

Västsvenska miljöpartister backar upp partiledningen. Det visar en kartläggning som HP och fyra andra västsvenska tidningar genomfört. Till skillnad från i Skåne är det få här som ifrågasätter regeringens tuffare asylregler.

ANNONS
|

Nyligen presenterade regeringen en ny asylpolitik för att kraftigt minska antalet flyktingar som kommer till Sverige. Bland åtgärderna finns förslag om medicinska ålderstester av flyktingbarn och tillfälliga uppehållstillstånd för alla utom barn som redan finns i asylsystemet.

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tidigare varit starkt emot liknande förslag. Språkröret Åsa Romson (MP) hade svårt att hålla tillbaka tårarna när nyheten avslöjades.

I Malmö har partimedlemmar startat en namninsamling för att få till en medlemsomröstning. Även avhopp har rapporterats.

Fem västsvenska tidningar – Hallandsposten, Hallands Nyheter, GP, Bohusläningen och TTELA – frågade Miljöpartiets fullmäktigeledamöter i 27 västsvenska kommuner om partiets agerande på riksnivå.

ANNONS

15 av de 56 tillfrågade politikerna vill att Miljöpartiet ska dra tillbaka sitt stöd för asylförslaget. Men även om de flesta ogillar den skärpta asylpolitiken finns det förståelse för beslutet.

–De åtgärder regeringen föreslår är nödvändiga i den akuta situationen, om än inte en långsiktig väg framåt, säger Svein Henriksen (MP), kommunfullmäktigeledamot Halmstad.

Partikollegan Ola Nilsson (MP) i Halmstad håller med.

–Beslutet är rätt i det extraordinära nuläget. Beroende på hur situationen utvecklar sig kommer nog regeringen på sikt att kunna förbättra åtgärderna för ett bättre och humanare flyktingmottagande med större långsiktighet, säger han.

Tove Bergman, som är gruppledare för partiet i Halmstad, betonar att det inte är partiets förslag utan en kompromiss i regeringen.

–Jag välkomnar initiativet från Miljöpartiet i Malmö där de erbjuder sig att vara värdar för ett nationellt partimöte med fokus på att skapa en stark grön politik för ett effektivare flyktingmottagande och en god etablering. Vi behöver arbeta tillsammans för att värna asylrätten, säger hon.

Elisabeth Falkhaven som är gruppledare för partiet i Hylte kommun, säger att hon har förtroende för språkrörens sätt att sköta arbetet.

–Vad jag personligen vill i frågan hanterar jag internt, säger hon.

Av de 56 lokala partiföreträdare som besvarat enkäten har endast tre i olika grad övervägt att lämna partiet.

ANNONS

Johan Rosander, kommunfullmäktigeledamot i Varberg, har inte tagit ställning till sitt framtida medlemskap i partiet än.

–Jag tycker att det är tråkigt att det ska behövas tuffare regler och att det är beklagligt i ett land som Sverige som har så goda förutsättningar att ta hand om människor som är väldigt utsatta.

Statsvetaren Magnus Hagevi, vid Linnéuniversitetet i Växjö, påpekar att regeringens politik inte är den som MP utlovade inför valet.

–Detta skulle vara ett problem i många partier, men i Miljöpartiet vinnlägger man sig om att ha interndemokrati, man tycker det är viktigt. Det här skaver, att man sitter i en regering och fattar regeringsbeslut, och inte partibeslut, säger han.

Vad kan det få för följder?

–Jag tror att man är överraskad över att man tog det här beslutet. Skulle det bli ytterligare restriktioner i flyktingmottagandet från regeringens sida tror jag att man internt inom partiet kommer kräva att man lämnar regeringen.

–Då blir det svårt för Stefan Löfven att bli kvar som statsminister.

ANNONS