Militärer prisas efter historisk tid i Afghanistan

Efter sex månader i ett Afghanistan där man på nära håll fått se historiska avtal slutas är Halmstadförbandet nu hemkommet. På onsdagen fick de ta emot medaljerna för sin tjänst.

ANNONS
LocationAfghanistan, Halmstad||

På tisdagskvällen landade 23 militärer i Sverige efter sex månader i Afghanistan. Förbandet är hemmahörande i Halmstad och har sedan november agerat som rådgivare för de afghanska trupperna. De tillhör luftvärnsregementet, men arbetet har inte haft någon koppling till luftrummet, utan har varit stationerade i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan samt i huvudstaden Kabul och arbetat som del i ett multinationellt samarbete.

– Det handlar om rådgivning. Logistik, stödfunktioner och att undersöka förhållanden i området berättar kontingentschefen överste Magnus Stegmark.

Efter en intensiv onsdag innefattande återlämning av material och samtal om erfarenheterna väntade under eftermiddagen och kvällen medaljutdelning och middag för förbandet som består av militärer med olika erfarenhet och ålder.

ANNONS

Magnus Stegmark mottog militärens förtjänstmedalj i guld. Han har sedan han inledde sin militära karriär varit verksam i luftvärnet och stationerad i Halmstad. Övriga medlemmar i förbandet fick Nato-medalj samt en svensk medalj för internationell tjänst.

Händelserik tid i Afghanistan

Under vistelsen hann flera viktiga händelser äga rum. Dels hölls presidentval.

– Det har varit en intressant och spännande period. Just presidentvalet påverkade inte oss så mycket i vår vardag, men vi följde naturligtvis läget och var intresserade hur det skulle uppfattas i landet, säger Stegmark.

Men för förbandet var fredsavtalet mellan USA och talibanerna av större vikt.

– Det är ett historiskt avtal. Avtalet är om reducerat våld vilket lett till förminskad truppnärvaro. På sikt ska det förhoppningsvis leda till att det blir lugnare. Nu inväntar man samtal inom Afghanistan för att det ska fortsätta i en mer fredlig riktning.

ANNONS