Milica Avramovic: ”Idrott ska inte vara en klassfråga”

Under sina ungdomsår ägnade Milica Avramovic många timmar i boxningsringen. Nu när hon lagt handskarna på hyllan ägnar hon istället sin fritid åt att hjälpa andra som vill idrotta – men som inte har råd.

ANNONS
|

Milica Avramovic, 22, kom till Sverige som treåring tillsammans med sin familj. Mamma, pappa och två syskon.

– Det var tufft. Vi bodde fem personer i en liten lägenhet. Både mamma och pappa jobbade jämt för att få ihop pengar och försörja hela familjen, säger Milica.

När Milica var 12 år började hon på boxning. Att få tillhöra en förening, och vara en del i den gemenskap som det innebär, är något hon i dag känner varit viktigt för henne.

När hon nu ser tillbaka på den tiden inser hon att boxningen inte alltid var en självklarhet. Bland annat handlade det om kostnadsfrågor.

ANNONS

– Det behöves utrustning, det skulle betalas medlemsavgifter och man skulle ha fickpengar när man åkte på läger. Ibland var det tufft att få ihop det ekonomiskt för att jag och mina syskon skulle ha möjligheten att idrotta, säger hon.

Att vara en del av föreningslivet och idrotta är inte gratis. Det finns många familjer i Sverige som inte har råd att låta sina barn hålla på med någon aktivitet på fritiden. Det handlar om avgifter, utrustning, träningsläger och cuper.

När Milica Avramovic gick i gymnasiet skulle hon starta UF-företag. Och utifrån sina egna erfarenheter insåg hon snabbt vad hon ville göra.

– Jag tänkte tillbaka på mitt tolvåriga jag, och vad hon skulle behövt hjälp med. Sen försökte jag komma på ett sätt att hjälpa andra med det.

LÄS MER:Tidigare boxaren samlar in sportprylar till behövande

Hon startade ”Athletic help” – ett välgörenhetsprojekt som går ut på att samla in diverse sportutrustning, och skänka det till personer eller familjer som själva inte har råd.

– Att idrotta ska inte vara en klassfråga, säger Milica.

I dag driver Milica Avramovic ”Athletic help” på egen hand och arbetar med sin verksamhet lokalt i Halmstad. Men hennes mål och drömmar kring projektet sträcker sig längre än så.

– Jag jobbar just nu för att kunna utveckla detta till någon form av organisation. Sen är mitt mål att växa på en nationell nivå, kanske till och med internationellt, säger hon.

ANNONS

I november 2019 hade ”Athletic help” en insamling i Halmstad arena. Men på grund av coronapandemin har det ännu inte varit möjligt att anordna igen. Istället försöker hon samla in material kontinuerligt från privatpersoner som kanske rensat ut hemma eller växt ur sina kläder.

Hur kan man bidra?

– Det enklaste är att höra av sig till mig via ”Athletic help” på sociala medier. Jag tar emot alla sportprylar, kläder, skor så länge det är helt och rent.

Önskar du att få hjälp av ”Athletic help”?

”Athletic help” har en egen sida på Halmstadsport.se. Där kan du fylla i ett formulär med specifikationer på vad du skulle behöva. Sedan försöker ”Athletic help” få fram just den sportutrustningen du efterfrågat.

Du kan även kontakta ”Athletic help” direkt via Facebook eller Instagram.

ANNONS