Manar till förändring. ”Det som får folk att ändra sitt beteende inte är fakta eller ekonomi – utan vad grannarna gör”, säger Martin Hedberg.
Manar till förändring. ”Det som får folk att ändra sitt beteende inte är fakta eller ekonomi – utan vad grannarna gör”, säger Martin Hedberg. Bild: Anders Holmer

Meteorolog betonar värmeböljans orsak

Enligt meteorologen Martin Hedberg hänger årets värmebölja samman med klimatförändringarna. Han pekar samtidigt på att vi nästa sommar kan ha ett ihållande lågtryck över oss, som Island haft i år, eftersom vädret lättare hamnar i låsta lägen på grund av de smältande isarna.

ANNONS
|

Frågan om det finns ett samband mellan sommarens värmebölja och de klimatförändringar som vi människor har framkallat har blivit politik i årets valrörelse. Precis som USA:s president Donald Trump ifrågasatt grundläggande fakta om den globala uppvärmningen har SD:s partiledare Jimmie Åkesson sagt att det är den ”värsta sortens populism” att koppla en enskild sommars värmeproblem till klimatfrågan.

Meteorologen Martin Hedberg, känd från SVT och på olika sätt engagerad i klimatfrågor, tvekar dock inte när han föreläser på Stadsbiblioteket inbjuden av Europa Direkt Halland.

– Extremvädren är resultatet av att vi har dopat vädret med växthusgaser, säger han och visar siffror.

ANNONS

”Sannolikheten för en värmebölja är 100 gånger större än den var på 1950-talet, 1960-talet och 1970-talet.”

– Beviset för att vi påverkar klimatet finns i långa mätserier av väderdata. Vi har skapat en situation där sannolikheten för en värmebölja nu är 100 gånger större än den var på 1950-talet, 1960-talet och 1970-talet.

– Dessutom är dagens värmeböljor varmare än de var under de tre decennierna. Och inte nog med det, de stannar också längre.

Han beskriver ett fenomen som meteorologerna kallar blockeringar, och som beror på avsmältningen av isarna i Arktis.

– Förr hade man högtryck några dagar på en plats, som sedan följdes av lågtryck. Nu kan ett högtryck ligga kvar länge och blockera möjligheterna för lågtryck att passera med svalare luft, moln och regn. Det innebär alltså att lågtrycken ligger kvar på sina ställen och orsakar översvämningar.

– Det är också så att det kommer mer nederbörd när det blir varmare. Värmen gör ju att det avdunstar mer vatten och blir mer ånga i luften. Att vi periodvis får mer regn eller snö motsätter alltså inte det faktum att jorden värms upp alldeles för snabbt.

”De stora olje- och kolföretagen har hittills tyvärr haft för mycket makt.”

När Martin Hedberg får frågor från publiken om Donald Trump skakar han på huvudet och säger att han inte ens orkar diskutera presidentens uttalanden.

– Världen behöver beslutsamma ledare som vågar sätta miljön i första rummet. President Kennedy lyckades sätta människor på månen genom att ge obegränsade resurser till det målet. Jag vill se en ledare som sätter samma fokus på att stoppa den globala uppvärmningen. De stora olje- och kolföretagen har hittills tyvärr haft för mycket makt.

ANNONS

– Vi kan alla göra något. Det håller inte att vi fortsätter att flyga på solsemester eller att alla ska köra bil

ANNONS