Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Region Halland tycker sig se en tendens till ökad smitta bland unga hallänningar och påminner om vikten av att fortsätta följa rekommendationerna, det vill säga hålla avstånd, tvätta händerna och hålla sig hemma när man känner sig sjuk. Bild: Roger Larsson och Stian Lysberg Solum/TT
Region Halland tycker sig se en tendens till ökad smitta bland unga hallänningar och påminner om vikten av att fortsätta följa rekommendationerna, det vill säga hålla avstånd, tvätta händerna och hålla sig hemma när man känner sig sjuk. Bild: Roger Larsson och Stian Lysberg Solum/TT

Mest unga bland nya coronafall

Coronaläget i Halland ser fortfarande ljust ut, men några orosmoln har tornat upp sig. I förra veckan ökade antalet smittade och det är nu framför allt yngre som får ett positivt provsvar.

– Två av tre som konstaterats smittade i augusti är personer under 40 år. Det kan vara läge att påminna om hur viktigt det är att vi fortsätter följa rekommendationerna. Förra helgen var det mycket trängsel på stränderna, konstaterar Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Vecka 31 var det betydligt fler som såg anledning att testa sig för pågående covid-19 än veckan dessförinnan. Tyvärr ökade också andelen som fick ett positivt provsvar, från 1,8 till 3,4 procent, vilket motsvarar 73 personer. När läget var som värst var det dock upp emot 15 procent som fick konstaterat att de var smittade.

– Det kan nu handla om en mindre ökning som går tillbaka igen, men vi behöver fortsätta följa utvecklingen noga och trycka ner smittan med de medel som står till buds, säger Johanna Wiechel Steier.

Fler smittade i norra Halland

Under augusti har också smittan varit mer koncentrerad till norra Halland. 32 av 53 fall återfinns i norra länsdelen, varav 18 i Kungsbacka. Nio fall är inte bosatta i Halland.

Samtidigt märks också flera positiva tecken. Exempelvis vårdades fyra personer på sjukhus för covid-19, varav en på IVA, i förrförra veckan. Nu är det bara en person kvar och ingen som behöver intensivvård.

– Vi har fortfarande en beredskap, men har kunnat stänga våra intermediäravdelningar (mellanting mellan "vanlig" vård och intensivvård, reds. anm.) och halvera antalet platser på epidemiavdelningarna. I Halmstad har vi kvar åtta platser och i Varberg sex, berättar Marianne Kondrup, kommunikationschef på Halland sjukhus.

Läs mer: Corona har tvingat fram en historisk omställning

Ingen smitta på äldreboenden

Återigen är det också så att det inte finns någon coronasmittad på Hallands äldreboenden. I förra veckan befarades att ett boende i Falkenberg drabbats av en ny smittvåg, men fem av sex positiva provsvar visade sig vara felaktiga.

Läs mer: Larm om 32 nya coronafall var fel

Enligt tf smittskyddsläkare Mats Erntell hade inte heller det dödsfall som rapporterats från det aktuella äldreboendet någon koppling till pågående covid-19-infektion.

Läs även: Miss med datorfil är boven till felaktiga provsvar

Sammanfattningsvis märks alltså en viss ökning av antalet smittade, men ingen ökning av svårt sjuka.

– Men med fortsatt sommarträngsel och återgång till jobb och skola om ett par veckor, är det för tidigt att säga att vi inte kan hamna i ett mer allvarligt läge, säger Johanna Wiechel Steier.

LÄS MER: Lagom-kampanj ska få unga att ta coronaansvar

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här