Meröppet ger fler besök – nu står Oskarström på tur

Antalet besök har ökat på biblioteken i både Harplinge och Söndrum efter att meröppet införts. På grund av flytt och corona har satsningen på Oskarström skjutits upp – men i höst ska meröppet införas även där.

ANNONS
LocationHalmstad, Harplinge, Oskarström||

Sedan ett halvår tillbaka erbjuder biblioteket i Söndrum meröppet. Det innebär att den som registrerat sig kan logga in på biblioteket med sitt lånekort och en kod även när det inte är bemannat.

– Vi har meröppet mellan 7 och 22 varje dag, året om, berättar Annika Stattin, bibliotekarie.

LÄS MER:Harplinge bibliotek drar igång med meröppet

Konceptet har funnits i kommunen i snart två år. Harplinge var först ut i december 2018, och tanken var att både Söndrum och Oskarström skulle följa efter under fjolåret.

Söndrum öppnade i mars

I Söndrum försenades planerna på grund av att den tekniska lösningen blev svårare än väntat eftersom besökarna måste ta sig in genom två dörrar.

ANNONS

Först i mars i år kunde meröppet erbjudas kunderna, och det har enligt Annika Stattin gått över förväntan.

– Vi är nöjda och våra besökare är nöjda, det har bara varit positivt. Vi har cirka 300 meröppetanvändare i månaden och det ökar gradvis, säger hon.

Faktum är att meröppet har lett till fler besök både i Harplinge och i Söndrum.

– Det är inte så att besöksantalet minskat under de bemannade öppettiderna utan vi har i stället ökat. Många tycker att det är smidigt att man kan till exempel låna och lämna utan att tänka på att passa några öppettider, säger Susanne Jedhagen, enhetschef.

Coronaläget har också lett till att en del besökare tycker att det känns tryggare att komma till biblioteket när inte så många andra är där, tillägger hon.

Uppskjutna planer

Under hösten är tanken att även biblioteket i Oskarström ska få meröppet. Planerna har skjutits på framtiden två gånger.

– Vi skulle ha gjort det redan förra året men då flyttade vi till nya lokaler. Sen var planen att öppna i slutet av maj, men då kom corona emellan och eftersom vår leverantör är dansk fick de inte komma till Sverige. Men nu ska det bli av under hösten, säger Susanne Jedhagen.

ANNONS

Meröppna bibliotek är i dag ett välkänt fenomen i både Sverige och Danmark. Men några planer på att införa meröppet på fler av kommunens bibliotek finns inte i dag.

– Vi har i alla fall ingen budget för det i nuläget, det är mycket teknik som ska till och det är ett kostsamt system, säger Susanne Jedhagen.

Grundkostnaden för att installera meröppet på de tre biblioteken ligger på omkring en halv miljon, medan driften kostar 30 000 per år och bibliotek.

Hittills har 772 personer registrerat sig som meröppetanvändare.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS