Medeltidsbyn kvar i Halmstad

Medeltidsbyn blir kvar iHalmstad. Detta sedan ett avtal slutits mellan Halmstad & Co och Hallands Bildningsförbund. Byggnaderna överlåts inom kort till Primus Vicus som ska svara för driften.

ANNONS
|

Det blev aldrig så att fogden knackade på portarna till Medeltidsbyn vid Örjans Vall.

Efter många turer och hot om vräkning har Halmstad & Co ändrat sig. Efter diskussioner skrevs i torsdags i förra veckan ett gåvobrev med Hallands Bildningsförbund – som tar över anläggningen.

– Det har varit en lång resa, säger Björn Lind på Bildningsförbundet. Vi har fört samtal med Halmstad & Co och på sluttampen med kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M). Jag är mycket glad över att Graf engagerade sig i det här.

I veckan överlåts Medeltidsbyn till Primus Vicus – som tar över det fortsatta ansvaret. Föreningen får också överta ett tillfälligt upplåtelseavtal gällande marken vid Nissan.

ANNONS

– Primus Vicus svarar för att byn hålls i vårdat skick och de ska förbereda flytten i god tid före årsskiftet, säger Björn Lind.

Och bland medlemmarna är tongångarna förstås positiva:

– Det känns väldigt bra, det är nästan så vi inte tror på det, säger Anna Lindqvist från Primus Vicus och en av dem som kämpat för att rädda kvar Medeltidsbyn i Halmstad.

Under veckan ska Bildningsförbundet skriva ett avtal med Primus Vicus.

– Vi hoppas kunna underteckna överlåtelsebrevet i veckan. Förhoppningsvis under pompa och ståt på plats i Medeltidsbyn.

Efter alla turer som varit med Halmstad & Co och med ett vräkningshot hängande över sig så har våren varit tung för de 150 medlemmarna i medeltidsföreningen. Den planerade marknadshelgen som tidigare hållits i slutet av maj ställdes in men i sommar blir det i stället en mer hälsosam satsning – Primus Friskus.

– Det blir ett hälsotema med medeltida inriktning. Och det kommer att arrangeras ett sommarlajv för mellan 40 och 50 rollspelare och eventuellt ett ännu störe lajv till hösten. Vi kommer också att försöka hålla öppet så mycket som möjligt i sommar, säger Anna Lindqvist.

Primus Vicus hoppas kunna flytta upp hela anläggningen till Galgberget och samarbeta med Länsmuseet.

ANNONS

– En samverkan med Hallandsgården skulle vara det bästa, säger Anna Lindqvist. Men det finns fler alternativ: Laxön skulle också vara en möjlighet.

När allt lugnar ner sig hoppas föreningen kunna planera lite bättre inför framtiden.

– Nu tar vi nya tag, säger Anna Lindqvist.

ANNONS