Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hamza Yalcin vill med Solidaritetsrörelsen i Halland anordna en demonstration på Stora Torg med anledning av förtrycket mot svarta i USA. Bild: Johan Svensson
Hamza Yalcin vill med Solidaritetsrörelsen i Halland anordna en demonstration på Stora Torg med anledning av förtrycket mot svarta i USA. Bild: Johan Svensson

”Med vita lögner svartmålar vi andra – det är rasism”

Mitt under pandemin har folk över hela USA tagit sig ut på gatorna för att protestera mot förtryck mot svarta och polisbrutalitet. Hamza Yalcin vill göra detsamma i Halmstad, men stoppas av polis innan demonstrationen börjat.

Sedan en polis kvävt en svart man vid namn George Floyd i Minneapolis för omkring två veckor sedan har folkmassor demonstrerat för Black Lives Matter-rörelsen och mot polisbrutalitet. Inte bara i USA, utan även bland annat i Stockholm och Göteborg där demonstrationerna resulterade i visst tumult, främst med anledning av att de brutit mot Folkhälsomyndighetens restriktioner.

Hamza Yalcin har tagit initiativ för en demonstration på Stora Torg i Halmstad för att visa solidaritet med svarta som tvingas utstå rasism.

– Vi har tänkt ringa in 50 platser här på torget där demonstranterna får stå. Blir det fler som kommer får de stå på avstånd. Vill inte bidra till pandemin, säger Hamza Yalcin, verksam inom Solidaritetsrörelsen i Halland.

Initiativet har dock mött motstånd från polis redan innan det har börjat. Ansökan om att hålla demonstrationen skickades in av Yalcin i måndags, men på torsdagen avslogs den med anledning av smittorisk. Yalcin överklagade beslutet men under fredagen meddelade förvaltningsrätten att överklagan avslogs.

– Det hände dumma grejer vid demonstrationerna i Göteborg och Stockholm, men jag tror inte att det händer här. Halmstad är en mycket mindre stad, säger Yalcin.

Hamza Yalcin berättar att han också har utsatts för rasism, men att även han upptäcker att han själv bär på fördomar med rasistiska undertoner.

– Det bästa är att erkänna för sig själv att man har sådana tankar, även om det ofta är undermedvetet. Med vita lögner svartmålar vi andra – det är rasism. Vi behöver sympatisera och identifiera oss med med svarta människor.

Yalcin berättar om en episod då han gav en komplimang till en vit man för hans cykel utanför Systembolaget på Stora torg, men ignorerades. Han beskriver hur han drog slutsatsen för sig själv att mannen var rasist. En annan vit man berömde senare också cykeln, men ignorerades även han.

– Man misstolkar saker utifrån sin egen identitet. Jag har fått möjligheten att identifiera mig med det svenska folket sedan jag kom hit.

Demonstrationen hoppas han är ett sätt att upplysa folk om att identifikation med andra är vad som krävs för att sudda ut pågående förtryck och hundratals år av detsamma.

– Vi ser och läser om hur svarta behandlas och har blivit ända sedan slaveriet. När det började hända saker runt om i världen väntade jag på att kunna delta, men det hände ingenting här i Halmstad, så då tog vi initiativet.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!