Målmedveten. Tomas Strand tror att envisheten kommer att hjälpa honom att fullfölja sitt projekt.
Målmedveten. Tomas Strand tror att envisheten kommer att hjälpa honom att fullfölja sitt projekt.

Med sand i sikte – och mellan tårna

Som ett långsiktigt mål och för att komma bort från vardagens planering och hets bestämde sig Tomas Strand för sitt mål. Han uppskattar att det kommer ta minst 15 år.

ANNONS
|

- Jag har gått 1,7 mil hittills i dag, säger Tomas Strand innan han tar sig an Östra stranden.

Strandflanören, som till vardags har en pr-byrå, börjar med att spara lite sand i en glasburk. Sedan gömmer han skorna i gräset vid strandens början och traskar iväg. Efteråt visar hans app att Östra stranden är 4,1 km lång.

Tomas Strand berättar att han mår bra av att promenera, och att det finns en rent fysisk förklaring till det.

- Via trampdynorna frigörs hormonet oxytocin, säger han och jämför med massage, då hormonet frigörs och gör oss bland annat lugna och kärleksfulla.

ANNONS

Han riktar in sig på havsstränder med en viss minimilängd – minst två kilometer långa i Norden, eller fem kilometer i övriga Europa.

Hittills har han avverkat stora delar av stränderna i Sverige, Norge och Finland. Det här är andra sommaren han är ute och går, och varje gång är han på resande fot i ett par veckors tid.

- Jag träffar ju människor hela tiden, men inte mina nära, säger han och tillägger att familjen stöttar hans projekt.

På hemsidan beachwalker.se för Tomas Strand loggbok med bilder. Dessutom visar en karta varje strand han har besökt och vilket betyg han gav.

Han är en sån som går mycket även när han är civil. Mellan möten eller bara på hemmastranden på Fårö, där han bor periodvis.

Idén kläcktes dock efter strandpromenader under en semester i Thailand.

- Jag tänkte direkt att det var idiotiskt, säger han.

Såhär i efterhand är tre fjärdedelar tristess och ensamhet, konstaterar han, men att det vägs upp av den resterande fjärdedelen med kontemplation och storslagna upplevelser.

Han får många tankar och intryck under strandpromenaderna, och detsamma gäller även den övriga tiden när han reser mellan de olika platserna. Bilen han kör, en sportigare Audi med cabriolet, är en vital del av resan.

ANNONS

- Förra året, när jag varit ute i två veckor, satt jag i bilen och helt plötsligt tog tankarna slut. Jag fick tänka på vad jag skulle tänka på, berättar Tomas Strand.

- Det var sjukt. Det var konstigt men samtidigt skönt, fortsätter han.

Han säger att det knappt finns information eller några förteckningar över stränder. Men kanske blir något sådant verklighet – det finns planer på att äventyret ska bli bok.

Han är övertygad om att han, om cirka 15 år, kommer att nå sitt mål. Mycket tack vare hans, enligt egen utsago, envishet.

- Jag har en dagdröm om att jag står där med vitt hår och vitt skägg, och så är jag stilig eftersom att jag har gått så mycket. Men oavsett vad kommer jag stå och le, tror Tomas Strand.

ANNONS