”Med kårens bogaranti är kön inte så lång”

Den som ska plugga i Halmstad har bland landets längsta köer till ett boende, hävdar Student­bostadsföretagen. – Med kårens bostadsgaranti är kön inte så lång, säger dock kårordföranden.

ANNONS
|

I en rapport som branschorganisationen Studentbostadsföretagen gjort hamnar Halmstad fyra från slutet när det handlar om att snabbt kunna få tag på boende när man ska plugga.

På orter som Norrköping, Norrtälje, Borås och Falun kan man få en studentbostad direkt, och i exempelvis Karlshamn eller Linköping handlar det om ett par veckors kötid. Detta kan jämföras med att kön i Halmstad sägs vara 35 veckor, vilket till och med är längre än i populära studieorter som Lund och Göteborg.

De enda orter som sägs ha längre köer än Halmstad är Växjö, Stockholm och Uppsala.

ANNONS

Patrik Mattisson, som är ordförande för studentkåren på Högskolan i Halmstad, anser dock att rapporten är missvisande. Han pekar på att det bara är det kommunala bostadsbolaget HFAB:s kö som åsyftas.

– Den som läser noga kan se det, men risken är att de flesta missar detta. Med tanke på hur viktig bostadsfrågan är vid val av studieort vore det olyckligt om den här rapporten påverkar någon, säger han.

– I själva verket är bostadsläget bra. I alla fall om man inte enbart ser till lägenheter med pentry och eget badrum, utan även väger in korridorboende och del i villa, menar Patrik Mattisson och fortsätter:

– Nu på vårterminen brukar det aldrig vara några problem, eftersom det är så få nya studenter som börjar så här års, men när trycket ökar inför höstterminen kan folk ta hjälp av vår bostadsgaranti.

Garantin har funnits sedan 2008. För att få del av den måste man ha betalat kåravgiften och en deposition på 1 000 kronor.

– Den som tackar nej till en erbjuden bostad mister pengarna. Alla andra får tillbaka depositionen, förutsatt att de sköter slutstädningen när de flyttar – vi sparar den som en säkerhet tills vi vet, förklarar kårordföranden.

ANNONS

– Vi uppskattar att kötiden för den som har anslutit sig till vår garanti är omkring en månad, tillägger han.

SFS (Sveriges förenade studentkårer) har emellertid riktat kritik mot bostadsgarantin i Halmstad på två punkter. Dels har SFS invändningar mot att den inte gäller för dem som är skrivna i Halmstad sedan tidigare, dels mot att man måste anmäla sig till garantin senast den sista juli – då andra antagningsomgången inte är klar ännu.

– För vår del handlar det om att prioritera hjälp åt folk som kommer utifrån, plus att vi inte har råd att anställa mer personal, kommenterar Patrik Mattisson och tillägger:

– Men visst vet vi att det blir ett hårt tryck när folk som har sökt på tre–fyra olika orter kommer in på reservplats i sista stund.

Eftersökt boende. När det i en rapport talas om 35 veckors väntetid till en studentlägenhet i Halmstad syftas det på HFAB:s kö. Ordföranden för Halmstads studentkår påpekar dock att kårens bostadsgaranti (som gäller allt från del i villa till bildens studentboende på Bolmensgatan) bara innebär en månads väntan.

Halmstad studentkårs bostadsgaranti är enbart öppen för sökande som inte redan är skrivna i Halmstad. Kåravgift krävs, ansökan ska ske senast den sista juli och man måste betala en depositionsavgift på 1 000 kronor.

Alla som anmäler sig utnyttjar inte garantin, utan en del hittar på egen hand ett boende.

2012 anmälde sig 120 till garantin, medan 63 använde den.

2011 anmälde sig 176 till garantin, medan 48 använde den.

ANNONS