Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Mattias Klum: ”Dags att vi inser vattnets värde”

Vattenbristen i Halmstad har väckt intresse även utanför kommunen. Industrier och andra företag borde använda Nissans vatten mer, uppmanade fotografen och vattenambassadören Mattias Klum under sitt besök i Halmstad.

På torsdagen skrev HP om hur bevattningsförbudet i Halmstad drabbar många hantverkare som är beroende av vatten i sitt arbete.

Många företagare och industrier borde kunna använda vatten från Nissan i stället för vanligt dricksvatten. Det menar Mattias Klum som lyfte frågan under sitt besök i Halmstad.

– Alla måste dra sitt strå till stacken. De två vattenvägarna Nissan och Lagan kan användas bättre, till exempel av industrin.

Mattias Klum och kollegan, tillika fästmön Iris Alexandrov är ute på turné med Vattenresan, ett initiativ från Svenskt vatten. Genom projektet vill de få människor att inse dricksvattnets värde.

– Vi måste använda vårt rena, fina dricksvatten på ett smartare sätt. Vi är ofta ute på skolor och märker att barn och unga har lättare att ta till sig informationen, säger Iris.

Turnéstoppet i Halmstad blev desto mer motiverat nu när det råder bevattningsförbud till följd av de låga grundvattennivåerna. Under ett frukostmöte träffade Klum och Alexandrov tjänstemän och politiker i Halmstad för att diskutera hur man kan lösa vattenbristen.

– Här är vattenproduktionen grundvattenbaserat och då blir de låga nivåerna ett problem. Därför är det otroligt viktigt att höja medvetenheten. Vattnet är vårt viktigaste livsmedel, men vi behandlar det styvmoderligt, säger Mattias Klum. Han är kanske mest känd som naturfotograf och filmare, men har på senare år specialiserat sig inom miljöfrågor.

Platsen för mötet var Byaledets vattenverk vid Galgbergets fot. Verket förser mellan 9 000 och 10 000 Halmstadbor med vatten varje dag.

Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens va, medger att Halmstads kommun och LBVA inte har adresserat vattenbristen i den omfattning som hade behövts.

– Vi behöver sprida hur viktigt vattnet är. I någon mening har vi varit så bortskämda att vi inte har behövt diskutera våra vattentillgångar förrän nu.

Han fick medhåll av Kenneth Persson, forskare vid Lunds universitet och forskningschef vid Sydvatten.

– Vi måste prata om att det inte finns oändligt med vatten i kranen. Det är fullt möjligt att använda vatten från Nissan till bevattning och liknande. På längre sikt kan Bolmens vatten användas, men det kräver mycket mer rening än grundvattnet.

Fram till dess att det blir aktuellt kan kommunen förändra vattentaxan och kommunicera med storförbrukare, menar Persson.

– Formella beslut om taxan är redo att tas tidigast under 2018. Det måste finnas en koppling mellan vattentillgången och prissättningen, säger LBVA:s chef Mattias Leijon.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här