Lagarbete. Vallåsskolans Lovisa Karlsson, Magdalena Persson och Sebastian Larsson tävlade och löste talen tillsammans.
Lagarbete. Vallåsskolans Lovisa Karlsson, Magdalena Persson och Sebastian Larsson tävlade och löste talen tillsammans.

Mattetävling satte högstadieelever på prov

60 högstadielever från hela länet gjorde upp i distriktsfinalen i mattetävlingen Pythagoras Quest på Sannarp på torsdagen. Tre elever från Vallås hade de skarpaste hjärnorna.

ANNONS
|

Pythagoras Quest är landets största lagtävling i matematik för högstadieelever. Tjejerna och killarna som deltog på torsdagen var alla bäst i kvaltävlingarna på sina respektive skolor. De flesta går i nian, men några även i åttan och sjuan.

Torsdagens final bestod av tre olika deltävlingar och eleverna arbetade febrilt med att lösa uppgifterna när HP kikade in i aulan.

- Det är väldigt svårt, det har aldrig hänt att någon har haft rätt på alla frågor. Man måste hjälpas åt och samarbeta, säger Lotta Hydén, matematiklärare på Sannarpsgymnasiet.

Att räkna matte i lag är eleverna kanske inte heller helt vana vid, så ser det traditionellt inte ut i skolsalarna.

ANNONS

- Det var enklare att jobba i lag än själv, tycker Sebastian Larsson från klass 9C på Vallåsskolan som tävlade med Lovisa Karlsson, 9C, och Magdalena Persson, 9D.

Men lätta tal var det inte, tyckte de.

- En del är enkla, andra kluriga. Man vet inte riktigt hur man ska räkna ut dem, man får prova sig fram, säger Magdalena.

Senare visade det sig att eleverna från Vallås vann tävlingen och fick ta emot prissumman på 4 500 kronor, 1 500 kronor var. De ska nu vidare till riksfinalen i Malmö i maj.

Det är Sydvenska Handelskammaren, 16 olika gymnasieskolor, Eon och Malmö stad som står bakom tävlingen som i år arrangeras för sjätte året i rad.

Testa vad du kan på: www.pythagorasquest.se

ANNONS