Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Klurigt. Systrarna Linn och Julia Persson får hjälp av läraren Gustav Bronelius med att lösa logaritmer.

Mattecentrum ger extra stöd inför nationella proven

Organisationen Mattecentrum hjälper ungdomar att klara matten i skolan. Nyligen an­ordnade de en stödlektion inför nationella proven i gymnasiet.

I ett klassrum på Högskolan sitter 13 elever. De är i olika åldrar och studerar på olika skolor, men de har ett gemensamt mål, att klara de nationella proven i matte.

– Jag tycker stödlektionen är en bra idé. Här kan man få hjälp med helheten och inte bara ett visst kapitel, säger Julia Persson, elev på Kattegattgymnasiet.

Hon är här med sin syster Linn. Båda läser andra året på ekonomiprogrammet och om några veckor siktar de på att klara det nationella provet i matte 2B.

Längre bak i klassrummet sitter Alexia Bålebrant med sina två klasskamrater. De pluggar första året på omvårdnadsprogrammet på Sannarpsgymnasiet. Alexias mål är att få godkänt för att kunna utbilda sig till ambulanssjukvårdare.

– Jag har alltid haft svårt för matte. Här får jag den hjälp jag behöver, säger hon.

Personalen på Mattecenterum arbetar ideellt. I dag hjälper Gustav Bronelius ungdomarna med att lösa de mattetal de ställs inför. Han studerar till mattelärare och ser nytta med organisationens arbete.

Jag tycker att det är tråkigt att det bara är folk med pengar som ska ha tillgång till matteundervisning utanför skoltid. Genom Mattecentrum kan alla som vill få hjälp, säger han.

För Gustav spelar det ingen roll att han inte får betalt för sitt arbete.

– Hade jag varit bra att laga mat så hade jag lärt ut det gratis i stället. Nu råkade det bli matte, säger Gustav Bronelius.