Maten väcker stort missnöje

De boende på fem undersökta äldreboenden är mest missnöjda med maten, bristen på aktiviteter och möjligheten att komma ut.

ANNONS
|

–Vi har fått en första fingervisning och det här måste följas upp. Det får inte bara bli en pappersprodukt, påpekar hemvårdsnämndens ordförande, Ann-Charlott Mankell (M).

Mot bakgrund av bristerna vid demens- och äldreboendena på Andersberg och Patrikshill, som sedan 1 april drivs av privata vårdföretaget Attendo Care, har kommunens hemvårdsförvaltning frågat de boende, anhöriga och personal om vad de tycker.

För att kunna jämföra har även de kommunalt drivna äldreboendena Frennarp, Slottsparken och Pålsbo inkluderats i den skriftliga enkätundersökningen som består av 22 frågor.

–Det som genomsyrar de negativa åsikterna är främst tre punkter: maten, aktiviteter och utevistelse, konstaterar Mankell.

ANNONS

Utifrån en del av enkätsvarens kommentarer framgår att de boende eller dess anhöriga anser att bemanningen är för låg. Det ses som förklaringen till att personalen inte hinner med alla uppgifter.

Åsikten stöd av Socialstyrelsen vars nya granskning visar att privata äldreboenden genomgående och i genomsnitt har tio procent färre anställda än kommunala. Därigenom sparar vårdföretagen in drygt 800 miljoner kronor per år.

Som ett resultat av den senaste tidens skandaler runt om i landet höjs nu allt fler röster för att det införs en minimibemanning inom äldreomsorgen.

Kommunen betalar Attendo över 60 miljoner kronor om året för att företaget sköter vård och omsorg på Andersberg och Patrikshill. Det är enligt hemvårdsnämnden 18 miljoner lägre än vad det kostade när kommunen drev verksamheterna.

ANNONS