Eva-Karin Stenberg och Margareta Pejner tror att det nya arbetssättet blir positivt för patienterna.
Eva-Karin Stenberg och Margareta Pejner tror att det nya arbetssättet blir positivt för patienterna. Bild: Jari Välitalo

MAS positiva till nytt arbetssätt inom hemvården

Både Vårdförbundet och sjuksköterskor har kritiserat den planerade omorganisationen inom hemvårdsförvaltningen. Men de medicinskt ansvariga sjuksköterskorna, MAS, är positiva.
– Om man sätter patienten i centrum finns det inga nackdelar, säger Eva-Karin Stenberg.

ANNONS
LocationHalmstad||

HP har tidigare berättat att det finns planer på att förändra organisationen för sjuksköterskorna i hemvårdsförvaltningen. I dag ingår de i olika geografisk placerade enheter med ansvar både för olika äldreboenden och hemtjänstområden.

Tanken med det nya arbetssättet är att vissa av sjuksköterskor ska lyftas ur enheterna och i stället ha en fast arbetsplats på äldreboendena. Detta har skapat oro hos sjuksköterskorna som befarar ökad sårbarhet och sämre vård samt att de förlorar möjligheten att ha ett ständigt utbyte av kompetens och erfarenhet.

LÄS MER:Sjuksköterskor befarar ökad sårbarhet och sämre vård

Men Eva-Karin Stenberg och Margareta Pejner, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, är positiva till det nya arbetssättet.

Kompetens behöver höjas

– Vi ser att vi behöver höja den medicinska kompetensen på våra kommunala äldreboende och att vi gör det genom att sjuksköterskor är där på dagtid. Det ser vi som väldigt viktigt, säger Eva-Karin Stenberg och tillägger att man redan arbetar på det här sättet på privata boenden.

ANNONS

Vårdförbundet anser att sjuksköterskenärvaron kan ökas även med bibehållen organisation. Håller ni med?

– Nej, sjuksköterskorna behöver vara där en längre tid, under hela dagen. Som det är nu åker sjuksköterskorna fram och tillbaka och gör insatser men patienterna behöver en mer kontinuerlig uppföljning vilket de lättare kan få om sjuksköterskorna är på plats, säger Eva-Karin Stenberg.

Margareta Pejner ser ingen risk för sämre kompetensförsörjning.

– Sjuksköterskorna kommer inte att vara ensamma på ett boendet, utan det kommer att vara åtminstone en annan kollega på själva boendet. Sedan finns det andra forum inom organisationen där man kan träffas och ha ett utbyte, säger hon.

Eva-Karin Stenberg tillägger dock att formerna för organisationen inte är helt satta än.

– På de allra flesta boenden ska det finns två sjuksköterskor, på de allra största ska det finnas fem. Sedan har vi två boenden som är lite mindre och det kan hända att det på dessa landar på 1,5 sjuksköterskor på varje, säger hon.

Ser ingen risk för sämre vård

Ingen av de medicinska ansvariga sjuksköterskorna ser någon risk i att patientvården skulle försämras med det nya arbetssättet. Snarare tvärtom.

– Genom att sjuksköterskorna befinner sig på boendet så är meningen också att deras ledarskap i omvårdnadsarbetet ska tydliggöras, vilket kommer att stärka baspersonalen och vara positivt för både vården och patienten, säger Margareta Pejner och fortsätter:

ANNONS

– Samtidigt kommer de att ha större möjlighet att utföra en del medicinska insatser som i dag överlämnas åt personalen att utföra, exempelvis viss injektionsgivning och såromläggning.

Eva-Karin Stenberg tillägger att MAS inte lägger sig i själva organisationsformen.

– Det vi ser är att det är viktigt att det kommer en sjuksköterska på morgonen som sedan är där hela dagen. Om man sätter patienten i centrum, och det är vår uppgift som MAS att göra, så finns det inga nackdelar med en sådan organisation, säger hon.

ANNONS