Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera fastigheter ingår i den bytesaffär som kommunen vill göra med en markägare för att skapa möjlighet att utöka Kistinge industriområde. Bild: Halmstads kommun
Flera fastigheter ingår i den bytesaffär som kommunen vill göra med en markägare för att skapa möjlighet att utöka Kistinge industriområde. Bild: Halmstads kommun

Markbytet i Trönninge överklagas på nytt

Efter att ha stoppats i domstol två gånger lyckades Halmstads kommun vid tredje försöket få igenom markbytesaffären i Trönninge. Men de två privatpersoner som tidigare överklagat affären väljer att köra en repris och hoppas på att få rätt igen.

För en dryg månad sedan gav förvaltningsrätten klartecken för en affär som kommunen och en privat markägare har försökt få till stånd sedan 2008.

LÄS MER: Domstol ger grönt ljus till markaffär i Trönninge

Både detta år, och 2012 när ett nytt försök gjordes, stoppades planerna i domstol efter att ha överklagats av två privatpersoner.

Överklagas till kammarrätten

Förvaltningsrättens motivering till att nu godkänna affären var att det denna gång gjorts tre olika värderingar och att någon enskild markägare därmed inte gynnats.

Motståndarna ger sig dock inte. Markaffären har överklagats igen vilket innebär att den hamnar på kammarrättens bord för tredje gången.

Vid första tillfället sa domstolen nej med hänvisning till att kommunen betalade ett överpris för marken och att affären var olaglig. Andra gången gav rätten inte ens prövningstillstånd.

Betalar ett överpris

I överklagandena håller privatpersonerna fast vid att kommunen gynnar en enskild person genom att betala ett överpris för marken. De konstaterar att kommunen i markbytet enbart får 29 hektar medan markägaren får 65 hektar – plus 3,7 miljoner.

Dessutom ifrågasätts värderingarna som gjorts med hänvisning till att de baseras på vad marken förväntas vara värd när den blir planlagd som industri- och verksamhetsmark.

Syftet med affären för kommunens del är framför allt att kunna utöka Kistinge verksamhetsområde.

LÄS OCKSÅ:

Markaffär både olaglig och dyr

Markaffär får inte prövningstillstånd

Kommunen gör nytt försök att utöka Kistinge industriområde

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här