Fick rätt. Trönningebonden Jan Sönnemark är nöjd med kammarrättens beslut. Rätten sågar den stora markaffären i Trönninge och slår fast att den ska upphävas.
Fick rätt. Trönningebonden Jan Sönnemark är nöjd med kammarrättens beslut. Rätten sågar den stora markaffären i Trönninge och slår fast att den ska upphävas.

Markaffär både olaglig och dyr

Den stora markaffären i Trönninge är inte bara olaglig. Kommunen har dessutom betalat 4,4 miljoner kronor för mycket för den aktuella marken.

ANNONS
|

Kammarrättens beslut är ett rejält bakslag för Halmstads kommun. Rätten totalsågar markaffären som HP berättat om tidigare.

Kammarrätten anser att den privata markägare som sålde marken till kommunen har fått för mycket betalt. Förutom ersättningsmark fick markägaren en kontantersättning på 2,67 miljoner kronor.

Enligt kammarrättens beräkningar av hur affären ska värderas dras slutsatsen att kommunen har betalat ett sammanlagt pris som överstiger marknadsvärdet med minst 4,37 miljoner kronor. Och eftersom kommunen betalat ett så högt överpris har kommunen inte behandlat alla lika utan otillbörligt gynnat en enskild. Det är olagligt enligt kommunallagen.

I sin sammantagna bedömning slår kammarrätten fast att markaffären, som fullmäktige tog beslut om 31 januari förra året, ska upphävas.

ANNONS

Beskedet välkomnas av Trönningebonden Jan Sönnemark som tillsammans med förre nydemokraten John Bouvin drivet överklagandet. Deras omfattande kritik mot kommunens agerande har efter en lång kamp burit frukt.

–Det var väntat. Jag har haft mina aningar om att få rätt eftersom kommunen hela tiden har kört med halvsanningar och direkta lögner. Kommunen har haft lite att komma med så det blir svårt för den att vinna ett överklagande, säger Jan Sönnemark.

– Fy fan vad kul, tycker i sin tur John Bouvin.

Domen har slagit ner som en bomb hos kommunens jurister. Inte minst eftersom länsrätten i ett tidigare avgörande gett kommunen rätt på samtliga punkter.

–Domen måste diskuteras av berörda politiker. Länsrätten har tidigare sagt en sak, nu säger kammarrätten något helt annat. Eftersom beslutet är upphävt råder en osäkerhet, säger kommunjuristen Kai Sällström.

Vad som kommer att hända är för dagen oklart.

–Fastighetsvärdering är ju ingen exakt vetenskap eftersom en fastighet kan ha olika värden beroende av behovet. I det här fallet finns det ett behov från kommunens sida att skapa ny industrimark. En möjlighet är att låta regeringsrätten pröva målet. Men det tar tid, kanske ett år, innan vi får besked om vi får prövningstillstånd, påpekar Sällström som nu överlämnar målet till kommunledningen som får avgöra om det ska bli ett överklagande till regeringsrätten eller inte.

ANNONS

Det var i januari som kommunfullmäktige beslutade att köpa och sälja mark i Trönninge. Jordbrukaren som sålde marken på fick både ersättningsmark och en kontantersättning på 2,67 miljoner kronor.

Den före detta arrendatorn Jan Sönnemark samt förre politikern John Bouvin ansåg däremot att säljaren blivit överkompenserad och därför överklagade de beslutet.

Säljaren hade efter förhandlingar gått med på att sälja mark till Halmstads kommun för industriutbyggnad. Som motprestation i affären fick han två andra kommunala markområden i närheten som Jan Sönnemark i sin tur fått arrendera av kommunen i 44 år till betesmark åt sina mjölkkor.

Länsrätten ansåg att kommunens köp inte skedde till ett pris som gynnade säljaren på ett oskäligt sätt. Inte heller hade affären inneburit dålig hushållning med kommunens tillgångar.

Nu gör alltså kammarrätten i Göteborg motsatt bedömning.

ANNONS