Markägarna i Laxvik förlorade tvistemålet mot kommunen gällande arrende för en pumpstation.
Markägarna i Laxvik förlorade tvistemålet mot kommunen gällande arrende för en pumpstation. Bild: Johan Persson/Arkiv

Markägare förlorade tvist om pump mot kommunen

En tvist om en pumpstation ledde till att kommunen stämdes på över en halv miljon kronor. Men det blev förlust i domstol för markägaren, familjen Sönnemark, som nu måste stå för kommunens rättegångskostnader på över 80 000 kronor.

ANNONS
LocationHalmstad||

För ungefär ett år sedan berättade HP att familjen Sönnemark stämt Halmstads kommun på över en halv miljon kronor i utebliven ersättning för en pumpstation som stått på familjens mark i Laxvik sedan början av 1970-talet.

Enligt Sönnemark sattes pumpstationen upp utan att avtal träffades mellan parterna och familjen har vid upprepade tillfällen lyft frågan om ersättning utan att få gehör av kommunen.

”Osannolikt”

Kommunen menar å sin sida att det vore osannolikt att det inte träffades någon form av överenskommelse med fastighetsägaren när pumpstationen anlades för 50 år sedan.

Familjen ifrågasätts också för att man kommer med ett krav efter så här många år och påståendet att man gjort flera framställningar om ersättningskrav tillbakavisas.

ANNONS

Parterna har lagt fram olika typer av bevisning för att stärka sin sak. Efter genomgång har tingsrätten dock beslutat att ge kommunen rätt.

Uppfördes i samråd

Domstolen bygger sitt ställningstagande på flera olika faktorer. Ett är att en familjemedlem i förhör uppgett att de tyckte att det var bra att pumpstationen uppfördes när det begav sig och att man inte haft någon tanke på att kräva ersättning förrän det uppstod en arrendetvist med kommunen i ett annat ärende för drygt tio år sedan, vilket fick familjen att tänka om.

Detta, menar tingsrätten, visar att den uppfördes i samråd och att parterna varit överens om att det inte skulle tas ut något arrende.

Förutom att familjens yrkanden ogillas ska de också betala kommunens rättegångskostnader på över 80 000 kronor.

Domen kan överklagas till hovrätten.

ANNONS