Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Manifestation för trygghet för alla

Efter flera våldsdåd mot moskéer i Sverige och terrordådet i Paris i veckan anordnades på lördagen en demonstration för trygghet på Stora torg.

Halmstad. Ett hundratal tappra själar trotsade på lördagsförmiddagen den annalkande stormen för att manifestera för rätten till trygghet för alla. Organisationen "Halmstad för alla" bjöd in till manifestation under parollen "Jalla Jalla - Trygghet åt alla!". Ninna Nannesson är en av arrangörerna i Halmstad för alla och hon tycker att det är extra viktigt att sluta upp efter de senaste veckornas händelser.

- Det är så klart jätteviktigt att visa stöd för de som inte känner sig trygga i dagens samhälle, sade Ninna innan manifestationen började.

- Halmstad ska ju vara precis som vi heter, för alla. Och det oavsett vilken läggning, tro eller etnicitet man råkar ha.

Demonstranterna samlades utanför stadsbiblioteket och marscherade sedan i samlad trupp till Stora Torg där en provisorisk scen byggts upp för talarna. Programmet på torget inleddes med en tyst minut för att hedra offren i Paris innan det var dags för förste talare, kyrkoherde Martin Aasa. Medan regnet öste ner över åhörarna valde han att tala om hur rädsla och okunskap formar hat, missförstånd och rena lögner om de som tvingas fly till Sverige.

- Att det skulle vara ekonomiskt lönsamt att vara flykting i Sverige är inget annat än rent skitsnack, sade kyrkoherden från talarstolen.

- Tiden då vi kunde tiga ihjäl felaktiga påståenden om invandrare och flyktingar är över. Vi måste ta debatten.

Även Sümeyya Gencoglu, vice ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa i Västra Götaland, talade om vikten av fredliga samtal, att stoppa missförstånden om invandrare och vikten om att värna om den svenska religionsfriheten.

- Det bästa jag vet med Sverige är att vi har religionsfrihet. Rätten att få känna efter i våra hjärtan vad vi tror på och rätten att inte behöva tro. Att kunna känna sig trygg oavsett vad man tror är en mänsklig rättighet.

Förutom arrangörerna fanns också KRIS på plats för att visa sitt stöd och Röda korset var på plats med ett informationsbord om sin verksamhet med flyktingguider.

Hans Enqvist på Halmstad för alla var nöjd med att så många anslöt till manifestationen trots det dåliga vädret.

- Det är viktigt av så många anledningar. Dels att fördöma allt våld som skett det senaste och dels för att visa att man inte kan döma en hel religion och dess utövare baserat på vad som hände i Paris i veckan.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här