Man vanvårdade hundar – förbjuds att ha djur

En man i Halmstads kommun förbjuds av länsstyrelsen att ha hand om djur. Mannen är dömd för djurplågeri och bedöms uppfylla kriterierna för ett sådant förbud.

ANNONS
|

Enligt länsstyrelsens beslut övertog mannen en hund i april 2013 som då vägde cirka 60 kilo. Mannen lät hunden vistas på ett inhägnat område tillsammans med sina andra två hundar. I början av juni 2013 blev den nya hunden allvarligt biten av de andra hundarna.

Några dagar senare togs hunden till veterinär av de tidigare ägarna. Veterinären konstaterade att hunden hade gått ner 18 kilo på sex veckor och att den hade fått infektioner från flera bitskador som var från några dagar till några veckor gamla. Det bedömdes osäkert om hunden skulle bli frisk, därför beslutade de tidigare ägarna tillsammans med veterinären att hunden skulle avlivas.

ANNONS

Veterinären kontaktade länsstyrelsen som upprättande en anmälan. I slutet av förra året dömdes mannen av Halmstads tingsrätt för djurplågeri.

Under 2014 och 2015 fick länsstyrelsen in anmälningar från allmänheten om att mannens hundar inte fick tillräcklig tillsyn. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att de utförda kontroller som gjordes visade att omvårdnaden var bristfällig.

Länsstyrelsens beslut att förbjuda mannen att ha djur gäller tills vidare.

ANNONS