Tröttande. Undersköterskan Lena Larsson tycker att de delade passen är väldigt tuffa. De där lediga timmarna mitt på dagen går hon oftast hem och däckar på soffan.
Tröttande. Undersköterskan Lena Larsson tycker att de delade passen är väldigt tuffa. De där lediga timmarna mitt på dagen går hon oftast hem och däckar på soffan.

”Man undrar hur länge man håller”

– Man undrar hur länge man håller, säger undersköterskan Lena Larsson, 63, som har ett schema med flera delade pass.

ANNONS
|

Om hon var 50 år eller yngre skulle hon byta jobb eller börja plugga brukar hon tänka. Lena Larsson har ett långt liv inom äldreomsorgen bakom sig och jobbar i dag på Krusbärets äldreboende.

– Jag har jobbat heltid sedan 1981 och har aldrig jobbat så mycket som nu. Jag orkar inte med något socialt liv, man blir rätt så tråkig.

I hennes sjuveckorsschema ingår tre helger, varav två med delade turer. De delade passen förekommer även under veckorna – och så var det inte förr.

Det förändrades med neddragningarna 2011 då personal fick gå.

Avtalet om att de delade passen ska minimeras, som skrevs under strejkhot förra året, märks inte här. De har snarare ökat.

ANNONS

Snacket går på fikarasterna, många ogillar de delade passen och de långa arbetsdagarna. Under de lediga timmarna mitt på dagen hinns inte mycket med, tycker Lena Larsson.

– Man åker hem och somnar gott i soffan. Det är dötid, man laddar bara inför kvällspasset som slutar kvart över nio. Och så börjar man sju dagen efter, berättar hon.

Mitt på dagen, när några i personalen fått gå hem några timmar, kommer frivilliga från olika föreningar för att hålla i aktiviteter med de äldre. Äldrestödjare tar dem med på promenad.

Lena Larsson tycker att det är tråkigt att personalen skickas hem i stället för att ha tid med sådant.

– Vi behöver den stimulansen, det skulle vara roligt. Det är dessutom oss som de äldre är trygga med. Politikerna måste satsa mer pengar för att få den äldreomsorg de pratar om att de vill ha.

Visst förstår hon att skattemedel måste användas effektivt, men arbetsmiljön måste få vara dräglig också, menar hon.

– Vår chef har den budget han har. Det är politikerna som måste göra något, de får väl släppa till mer pengar. Det är tvunget, det blir ju en kostnad också när sjukskrivningarna hos personalen ökar.

När hon går till jobbet de där dagarna vid sju och vet att hon ska jobba fram till nio på kvällen är det tungt. Men hon försöker alltid att göra sitt bästa.

ANNONS

– Man får mycket tillbaka av de äldre. De är jättegulliga mot oss, men arbetsmiljön är en stor bit.

ANNONS