Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den 55-årige Halmstadbo som nu åtalas vid Halmstads tingsrätt misstänks ha tagit emot pengar och sedan skickat vidare dem till en mottagare i Nigerias huvudstad Abuja. Bild: Johan Nilsson/TT och Bryn Pinzgauer/Creative Commons
Den 55-årige Halmstadbo som nu åtalas vid Halmstads tingsrätt misstänks ha tagit emot pengar och sedan skickat vidare dem till en mottagare i Nigerias huvudstad Abuja. Bild: Johan Nilsson/TT och Bryn Pinzgauer/Creative Commons

Man lurades av Nigeriabrev – misstänks för penningtvätt

Den 55-årige Halmstadbon fick ett meddelande på Facebook att han hade vunnit en stor summa pengar. För att kunna hantera en så stor transaktion behövde han dock först sätta in pengar på ett nigerianskt konto. Det hela var dock en bluff och nu åtalas han för penningtvätt.

Hela historien har sin början hösten 2018. Det är då som den 55-årige mannen fick ett meddelande på Facebook. Meddelandet var från en ”Annie Baker” som sade sig vara ekonomichef på Facebook. Budskapet var att han hade vunnit en stor summa pengar, närmare bestämt två miljoner dollar eller omkring 20 miljoner svenska kronor.

Mannen föll för historien och frestelsen. 20 miljoner är ändå tillräckligt mycket för att kunna förändra ens liv. Problemet enligt ”miss Baker” var dock att man inte kunde göra så stora transaktioner. Kort därpå fick mannen ett mejl som påstods vara från FN, där det framgick att det inte går att göra större överföringar än en miljon dollar.

För att kunna frigöra pengarna och möjliggöra transaktionen skulle han behöva betala in en summa på 10 000 dollar, närmare 100 000 kronor. Eftersom att han inte hade så mycket pengar så kom ”Annie Baker” med en annan lösning. Hon skrev att en summa pengar skulle sättas in på hans bankkonto och det enda han behövde göra var att skicka vidare dem till en mottagare i Nigerias huvudstad Lagos. Mannen föll även för denna lögn. Han tjänade inte något på det, utan gjorde det för att ”hålla liv i den stora vinsten”.

Mannen uppger själv att han ”vände pengar” på sitt konto vid ett 20-tal tillfällen. Totalt ska det röra sig om cirka en miljon kronor som har varit inne på hans konto och vänt. Det hela uppdagades dock i december förra året. Då hackades ett Halmstadföretags e-post och användes för att lura ett franskt bolag att föra över en betalning på drygt 45 000 kronor till den 55-årige mannens bankkonto. Det franska bolaget föll för det, men ganska snart upptäcktes att det hade blivit fel och bedrägeriet polisanmäldes.

Polisen kunde så småningom spåra transaktionen till den 55-årige Halmstadbons bankkonto och han greps tidigare i december i år. Nu åtalas han vid Halmstads tingsrätt misstänkt för penningtvätt. Mannen förnekar brott.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här