Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Man eldade vid lager – byggnader för 35 miljoner hotade

Den 54-årige Halmstadbon hade minst sagt en vild vecka. Först greps han för grovt rattfylleri. Ett par dagar senare orsakade han vattenskador för närmare 300 000 kronor och ytterligare en dag senare orsakade han en brand som riskerade att spridas till ett flertal byggnader.

Halmstadbon hade fram till händelserna i mars och april i år levt ett normalt liv med jobb och fru. Han gjorde inte så mycket väsen av sig, men sedan hände något, enligt vittnen.

Han förändrades och blev mer utåtagerande. Grannar har vittnat om incidenter där han har spärrat ytterdörren i lägenhetshuset där han bor och slagit sönder fönster och inredning i källaren. Hyresvärden, som tidigare tyckt att han hade varit en bra hyresgäst, ville få ut honom för att inte förlora sina övriga hyresgäster.

I slutet av mars lånade mannen olovligen hem en bil från jobbet över helgen. På måndagsmorgonen dök han inte upp överhuvudtaget, men när han dök upp på tisdagen upptäckte kollegorna att något inte stod rätt till. Han luktade alkohol och betedde sig konstigt. Polis tillkallades och prover visade senare att mannen hade 1,23 promille alkohol i blodet.

Mannen förnekar att han druckit innan han körde bil. Han menar att han druckit 70-procentig sprit på arbetsplatsen sedan han fått sparken för att ha tagit hem firmabilen.

Orsakade vattenskador på vandrarhem

Några dagar senare, i början av april i år, var mannen återigen på fri fot. På grund av de problem som han tidigare ställt till med hade han och hans fru fått besked att han inte längre får bo kvar i deras lägenhet. De valde därför att checka in på ett vandrarhem i centrala Halmstad.

Under kvällen gick de ut till det gemensamma duschrummet för att ta en dusch. När frun var klar gick hon tillbaka till rummet, medan mannen bestämde sig för att han ville ta ett bad och stannade kvar. Det enda problemet var att det inte fanns något badkar. Som lösning på det problemet öppnade han flera kranar i rummet och lät vattnet svämma över för att det skulle bli som ett badkar inne i duschutrymmet.

Då uppstod dock ytterligare ett problem. Vattnet stannade inte kvar i duschrummet, utan strömmade ut och ner genom golven till de underliggande våningarna. Ett rum blev så vattenskadat att det inte gick att använda mer. Totalt uppstod skador för 287 000 kronor.

Mannen säger att han inte ens minns att de tog in på vandrarhem och att han inte vet om han gjorde det som påstås. Han säger dock även att ”om min fru säger att jag har gjort detta så självklart får jag stå för det”.

Byggnader för 35 miljoner hotade

Tidigt på morgonen efter åkte han upp till en lagerlokal i Fammarp. Han hyrde sedan ett par år tillbaka ett utrymme i lokalen där han förvarade en del bråte. Kontraktet var dock uppsagt sedan några dagar tillbaka. Han berättar i polisförhör att han åkte ut tillsammans med en kompis för att elda upp skräpet så att en traktor skulle få plats.

Han samlade bråtet i en hög utanför porten och tände eld med hjälp av papper och lite småpinnar. Branden blev inte jättestor, men spred sig ändå till portarna in till lagerutrymmet. Efter att han tänt på gick han in och la sig och sov i utrymmet.

En anställd på ett företag i närheten upptäckte att det brann och slog larm. Enligt räddningstjänsten var branden av mindre omfattning och gick snabbt att släcka, men det rådde stor spridningsrisk. Hade inte branden upptäckts i tid så hade den kunnat spridas till närliggande byggnader. Totalt var byggnader till ett värde av 35 miljoner kronor i riskzonen, inklusive lagerlokalen där mannen hyrde ett utrymme.

Mannen medger att det var han som eldade, men förnekar brott och menar att han hade kontroll på elden.

Nu åtalas han för mordbrand, grov skadegörelse och grovt rattfylleri.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här