Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Man döms för hets mot folkgrupp

Den 36-årige mannen försökte hetsa sin hund att göra utfall mot två ungdomar och uttalade sig samtidigt rasistiskt. Nu döms han för hets mot folkgrupp och grovt vapenbrott.

Det var en fredag kväll i mitten av maj i fjol som 36-åringen försökte bussa sin hund på ungdomarna som uppehöll sig utanför en matbutik på en ort utanför Halmstad, eftersom han tyckte att de skräpade ner. Samtidigt som mannen hetsade sin hund mot de två ungdomarna uttalade han enligt tingsrättens dom ord som ”var är svartskallen”, ”ta negern” och ”sök blatten”.

36-åringen nekade till att han skulle ha hetsat sin hund och uppgav att hunden bara var social och ville hälsa. Men i förhör har han medgett att han kan ha sagt ”blatte” men att han inte använt sig av några andra ord som kan uppfattas som rasistiska.

Tingsrätten anser att ungdomarnas uppgifter stämmer överens med varandra och att 36-åringens uppgifter är mycket vaga. De anser därför att 36-åringen gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

36-åringen döms även för grovt vapenbrott efter att ha burit en tårgaspistol som byggts om till en skarp revolver. Han ska även ha haft en kniv på sig vid samma tillfälle.

Det sammanlagda straffvärdet för de begångna brotten uppgår till fyra månaders fängelse, men tingsrätten väljer att döma honom till 120 timmars samhällstjänst.

36-åringen frias dock från en grov misshandel där fem personer stod åtalade. Samtliga inblandade var både offer och förövare, men eftersom uppgifterna om vem som slagit vem går isär och att alla hävdar nödvärn, kan inte tingsrätten göra annat än att fria samtliga inblandade från anklagelserna.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här